Sănătate

33.000 de români și-au anulat programarea pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Gheorghiță: „Beneficiile depășesc riscurile”

Din ce în ce mai mulți români își anulează programările pentru vaccinare cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță a explicat că în acest moment beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât riscurile.

 

 


Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheroghiță a explicat de România a luat decizia de a continua imunizarea cu AstraZeneca, chiar dacă alte țări au oprit procesul. El a spus că decizia a fost una extrem de dificilă, dar în acest moment beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

 


„Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea fără să existe, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală nevaccinată, cu atât mai mult analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Peste 30.000 de români și-au amânat programările pentru vaccinare

Cu toate astea, din ce în ce mai mulți români își anulează programările. Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZenecca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări.


„În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare. Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend. Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a arătat preşedintele CNCAV.

În ultima săptămână 13 state europene au decis suspendarea temporară a unui singur lor de vaccin AstraZeneca, şapte state au decis continuarea cu toate loturile de vaccinare şi 15 state au decis suspendarea temporară cu toate tipurile de vaccin provenite de la compania AstraZeneca.


CITEȘTE ȘI:

Panică la nivel european. Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în tot mai multe țări. Ce decizie a luat România

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter