Sănătate

A fost semnat contractul de finanțare pentru primul spital regional din țară. Clujul mai așteaptă

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat semnarea contractului de finanțare cu Banca Europeană de Investiții pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași. Cel din Cluj mai are de așteptat.

 

 


Guvernul României a aprobat joi, 25 martie 2021, semnarea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de 250 milioane de euro, destinat construirii Spitalului Regional de Urgență Iași, precum și acordarea împuternicirii de semnare ministrului Finanțelor.

 


„Asigurarea finanțării necesare dezvoltării sistemului sanitar și îmbunătățirii serviciilor de sănătate publică reprezintă un pas important către normalitate. Pandemia Covid-19 ne-a arătat, încă o dată, necesitatea modernizării infrastructurii sanitare din România și voi face tot ce îmi stă în putere, ca ministru de Finanțe, să mă asigur că sectorul de sănătate va primi sprijinul de care are nevoie”, a subliniat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Ministerul Sănătății va coordona construcția Spitalului Regional de Urgență Iași pe o perioadă de aproximativ 7 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este de 84 luni de la data semnării contractului de finanțare. Conform documentației tehnico-economice, costul total net al acestui proiect este de 420,9 milioane EUR, din care aproximativ 60% va fi finanțat prin împrumutul ce urmează a fi contractat cu Banca Europeană de Investiții, iar restul de 40% de la bugetul de stat și din fonduri nerambursabile.


Realizarea a trei din cele opt spitale regionale, respectiv Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, a fost deja demarată de Ministerul Sănătăţii și va fi finanțată din fonduri europene nerambursabile. Costul total estimat al acestor investiții este de cca. 1,6 mld. de euro.

Noi promisiuni pentru Spitalul Regional de la Cluj

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a promis că, până în 2024, cele trei spitale regionale – de la Cluj, Iași și Craiova - vor avea fundațiile turnate. De asemenea, el a spus că trebuie constuite spitale și la București, Timișoara și Brașov. Ministrul Săntății a mai afirmat și că Spitalul Județean din Cluj este „o rușine”.


„Până în 2024 vom avea fundaţiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, şi nu numai fundaţiile. La Craiova, la Iaşi şi la Cluj şi pe lângă asta trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo, Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcţioneze”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o emisiune televizată.

Vlad Voiculescu a precizat că în anul 2016 a lucrat la semnarea acordurilor cu Banca Europeană de Investiții pentru atragerea de fonduri în vederea pregătirii studiilor de fezabilitate.


„În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Cu două luni în urmă, Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești, s-a întrunit într-o ședință de lucru cu delegația Băncii Europene de Investiții și cu cea a Ministerului Sănătății pe tema Spitalului Regional de Urgență. Urmează să înceapă faza de proiectare, iar ulterior, faza de construcție. Se estimează că Spitalul Regional de Urgență va fi funcțional în anul 2027.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 7 niveluri și heliport

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca. Terenul a fost primit de Ministerul Sănătății de la CJ Cluj, iar clădirea va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), plus heliport. De asemenea, în cadrul spitalului se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Spitalul va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp. De asemenea, va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să deservească absolut toată patologia. Din cele 849 de paturi plănuite, 744 vor fi destinate pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, iar 60 paturi merg în Unitatea de Primiri Urgențe. Vor fi 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale.

CITEȘTE ȘI

Spitalul Regional de Urgență Cluj, finanțat de Banca Europeană de Investiții

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter