Sănătate

Spitalul Regional de Urgență Cluj, finanțat de Banca Europeană de Investiții

Banca Europeană de Investiții va sprijini construirea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. De asemenea, va sprijini și alte două spitale din țară, cel din Craiova și din Iași.

 

 


Banca Europeană de Investiții (BEI) va sprijini construirea a trei spitale regioanle în România, unul la Cluj și alte două la Craiova și Iași, au spus reprezentanții băncii într-o conferinţă desfăşurată online.

 


„Planul este să finanţăm o mare parte din cheltuieli, poate jumătate. Deja am fost de acord asupra unuia şi lucrăm la finalizarea acordurilor pentru încă două (n.r. spitale). Cred că este vorba de o finanţare de 50%. Iar după aceste trei spitale, sperăm să jucăm un rol în consolidarea sistemului spitalicesc din România", a spus Christian Kettel Thomas, vice-preşedintele instituţiei responsabil pentru România.

Conducătorul reprezentanţei Grupului BEI în ţara noastră, Lara Tassan-Zanin a spus că banca a susținut de la început cele trei spitale


„Sprijinul nostru nu se încheie în faza de consultanţă, ci vom continua cu finanţarea şi suntem aproape de semnarea primului împrumut pentru spitalul din Iaşi. Iar pe parcursul anului 2021 avem în vedere să ne întărim susţinerea financiară pentru spitalele regionale din Craiova şi Cluj. Poate vor mai fi şi altele. Purtăm discuţii şi avem o cooperare bună cu ministrul şi ministerul sănătăţii din România. Vrem să susţinem sectorul şi în anii care urmează", a spus Lara Tassan-Zanin, potrivit Bursa.ro.

Banca Europeană de Investiţii este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Începând cu 1991, banca şi Fondul European de Investiţii (FEI), ce face parte din Grupul BEI, au acordat peste 17 miliarde euro pentru investiţii publice şi private în ţara noastră.


Spitalul Regional de Urgență din Cluj va avea 7 etaje

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de Ministerul Sănătății de la Consiliul Județean Cluj. Clădirea va avea 7 niveluri (subsolu, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp. Termenul de finalizare a proiectului este până în anul 2026.

Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice. Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți. Investiția inițială e estimată la 500 de milioane de euro.


 

CITEȘTE ȘI:

Spitalul Regional de la Cluj, de 47 mil. euro, a fost APROBAT de Comisia Europeană. Când va fi gata

 

abonare newsletter