Sănătate

Tineri dependenți de dializă, în tabără în Sicilia. La tratament, dar și la mare! Emanuel Ungureanu: „Am avut un an foarte greu. Trebuia să ieșim din perioada asta de chin și depresie” FOTO/VIDEO

Tinerii dependenți de dializă din România se află în zilele acestea într-o tabără de tratament în Sicilia. Deputatul clujean Emanuel Ungureanu este alături de ei.

 

 


Tinerii pe care îi sprijină Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” sunt în prezent într-o tabără în Sicilia, aproape de orașul Trapani, unde primesc îngriji medicale de la Centrul de Dializă Mucaria.


Tabără se desfășoară pe o perioadă de 14 zile, cu mai multe ședințe de dializă care durează 4 ore. Pe lângă tinerii dependenți de dializă, participă și personal medical de acasă, în total fiind plecat un grup de 45 de persoane.


Pentru cele 10 zile de tratament a fost cheltuită o sumă de 40.000 de euro, în care, desigur, sunt incluse și mesele și cazarea. Banii au fost strânși din donații și de la sponsori clujeni.

În tabără de tratament din Sicilia au ajuns 40 de tineri, pe 3 octombrie, a căror viață depinde de un aparat care le înlocuiește funția renală, pentru a se primi îngrijirile corespunzătoare. Deputatul clujean și vicepreședinte al comisiei de sănătate, Emanuel Ungureanu, care a făcut ca toate acestea să fie posibile, este alături de ei. Deputatul îi consideră pe aceștia „familia sa extinsă”.


„În campania electorală din anul 2016 am fost întrebat dacă pe perioada mandatului de deputat voi continua să-mi sprijin familia de peste 120 de suferinzi de care mă îngrijesc de 18 ani prin Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Gradinaru". Am răspuns afirmativ. Ei sunt familia mea extinsă”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

„Era nevoie să ieșim din perioada asta de chin și de depresie”

Cu toate că riscurile de infectare cu COVID-19 sunt mari, iar în această perioadă puțină lume riscă să călătorească, acești tineri aveau nevoie de tratament, dar și de o perioadă de liniște și pace. Opt tineri bolnavi din asociație au decedat în decursul acestui an.


„Am făcut tabăra pentru că am avut un an foarte greu, 8 tineri din asociație, din păcate, s-au stins și cumva era nevoie să ieșim din perioada asta de chin și de depresie. Tinerii se simt extraordinar acum. Sunt fericiți, sunt sănătoși, încercăm că nu intrăm în aglomerări. Aici nu este zona de infectare, dar avem grijă. Și aici a început să se poarte masca pe stradă de o săptămână și suntem sănătoși. Deci chiar asta e un lucru foarte important, așa cât pot fi sănătoși niște bolnavi cronici, pentru că noi ajutăm oameni cu probleme grave de sănătate, și ne așteptăm să mai apară probleme, nu am venit chiar în tabără de agrement, e tabără de tratament”, a declarat vicepreședintele comisiei de sănătate, Emanuel Ungureanu, pentru Monitorul de Cluj.  

Timp de patru ani s-au strâns donații pentru acești tineri, de peste 350.000 de euro. Tinerii pe care deputatul îi intitulează „luptători de depresie și frici”, sunt sprijiniți în totalitate de către acesta, care i-a însoțit în Sicilia și a ales un loc cu soare, mare și un personal medical calificat, perfect pentru tabăra de tratament.


Chiar dacă deputatul USR-PLUS s-a mai înscris în competiția pentru un nou mandat intern, susține că nu îi va abandona pe acești tineri, considerând că „munca de parlamentar este perfect compatibilă cu cea de asistent social voluntar”.

Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”a beneficiat și de suportul logistic pentru organizarea taberei de tratament pentru tinerii dependenți de dializă, al Ambasadei României la Roma și Ministerului Sănătății din Italia, Consilierului de Stat, Dianei Păun de la Administrația Prezidențială.


Tratamentul și contactul cu marea

După o zi ajunși în Sicilia, tinerii dependenți de dializă din România nu au ezitat să se bucure de marea caldă de lângă ei și s-au scăldat în ea. În acest fel și-au petrecut ziua de înaintea începerii tratamentului cu dializa.

După spusele deputatului USR, acesta a fost primul contact cu Marea Tireniană a acestora, dar și a lui Cosmin, un tânăr care se reface după un transplant renal reușit realizat în Spania. Băiatul a îndurat „15 ani de coșmar”, spune deputatul.

După ce s-au relaxat și bucurat de frumusețea pe care le-o oferă Sicilia, a urmat ziua dializei, 5 octombrie, și cea mai grea dintre toate. Atunci și-au început tratamentul tinerii din Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”.

Emanuel Ungureanu a făcut și un live în prima zi a tratamentului, de la ora 21 și jumătate în centrul de hemodializă Dialisi Mucaria, cu tinerii care urmează un tratament pe aparatele care „le asigură supraviețuirea”. În timpul tratamentului, tinerii au fost surprinși citind o carte sau petrecându-și timpul pe telefoanele mobile.

În cazul unei fete, dializa este realizată de 3 ori pe săptămână și durează 4 ore. Cu toate acestea, ea tot își face timp pentru lectură în timpul procedurii.

A doua ședință de hemodializă a avut loc seara trecută și s-a desfășurat în 4 ore și jumătate. Chiar și așa, atmosfera este una mai calmă.

„Nicu s-a obișnuit cu aparatul, prima dializă a fost mai dură. Unii dintre tinerii mei curajoși se plâng de tensiunea mai mică, alții că e prea mare. Elisabeta a împlinit 20 de ani de hemodializă, cumplit de mulți... Astăzi e ziua lui Andrei, ieri a fost a lui Dan, i-am sărbătorit cu dragostea familiei Asociatia pentru Solidaritate si Empatie Delia Gradinaru, cu zâmbete calde și vorbe pline de afecțiune. Aparatele mai scot din când în când câte un "țipăt", atunci când sângele nu țâșnește din corp cu viteza potrivită. Anca citește cu aceeași foame, 4 ore, fără pauză, Pufi, cățelușul ei de pluș îi menține brațul stâng în poziția corectă pentru fistulă”, a mai relatat vicepreședintele comisiei de sănătate.

După cea de-a doua zi de tratament, Emanuel Ungureanu i-a dus pe tineri la o zi de relaxare pe o plajă în San Vito Lo Capo, unde aceștia pot uita de griji și de a treia dializă în șapte zile, care se va desfășura vineri, 9 octombrie.

În tot acest timp, deputatul încearcă să se ocupe și de chestiunile legate de munca de parlamentar și treburile de acasă.

„Între timp, eu online stau în legătură cu țara. Stau, primesc fotografii despre spitalul județean, încerc să-mi duc și munca de parlamentar mai departe și țin și orele online. Încerc să combin partea de muncă de parlamentar cu cea ca asistent social, voluntar în asociația asta. Și vreau să transmit clujenilor și celor care ne-au sponsorizat multe mulțumiri și recunoștință”, adaugă deputatul.

Cine vrea să-i sprijine pe acești tineri o poate face în contul Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Gradinaru”: RO45BTRL01301205F94787XX, la Banca Transilvania

CITEȘTE ȘI:

Un strop de fericire. Două zile emoționante pentru tinerii cu insuficiență renală

 

E. Ungureanu este cu tinerii dependenți de dializă: „E fericit, a învățat să trăiască clipa!”

 

abonare newsletter