Sănătate

E oficial - EPIDEMIE DE GRIPĂ în România. 30.000 de doze de vaccin vor ajunge la Direcțiile de Sănătate Publică

După trei săptămâni epidemice consecutive și 55 de decese din cauza bolii, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemia de gripă pe întreg teritoriul țări.

Ministerul Sănătăţii a transmis către toate spitalele din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, a declarat miercuri dimineață Sorina Pintea. Ministrul Sănătății a precizat că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor „în mod real” în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc.

„Deşi aseară (marți - n.r.) aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, acestea nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. [...] Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei”, a declarat Sorina Pintea.


Gripa are forme de manifestare ușoare și medii

Vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne soluţia principală pentru prevenirea îmbolnăvirilor, susține Sorina Pintea.

„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România. Evoluţia previzionată, obiectivul Ministerului Sănătăţii e reducerea numărului de cazuri severe şi de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică şi în cazul în care se constată epidemia”, a mai spus ministrul Sănătății.


30.000 de doze de vaccin

Sorina Pintea a declarat că Ministerul a comandat, suplimentar, 30.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite, începând de joi, către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, care au solicitat acest lucru. Până în acest moment, peste un milion de persoane din grupele de risc s-au vaccinat.

„Din cele 1,3 milioane de doze achiziţionate pentru populaţia din grupele de risc, au fost vaccinate 1.287.250 de persoane până ieri (n.r. marţi). Ministerul Sănătăţii a comandat suplimentar 30.000 de vaccinuri care începând de mâine vor fi distribuite în ţară la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceat lucru”, a declarat Sorina Pintea.


Din cei 55 de români care au murit din cauza gripei, 50 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

Una dintre victime este din județul Cluj, o femeie de 39 de ani, nevaccinată, confirmată cu virus gripal tip A, potrivit medicilor clujeni.


Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.

Nu se pune problema de carantină

Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza ciculaţiei virusului gripal, a anunţat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizând că aceasta este o măsură luată în situaţii extreme, iar „noi trăim o situaţie normală”.


„Carantina este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care nu o trăim, trăim o situaţie normală, dacă vreţi gripa aşa evoluează câteodată în număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare.Este o măsură adoptată extrem de rar, decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de obicei. Există un regulament, tratat internaţional care stipulează aceste lucruri”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Apa şi săpunul din şcoli, responsabilitatea directorului

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că dotarea şcolilor cu apă şi săpun, astfel încât să fie evitată circulaţia virusului gripal, este responsabilitatea directorilor unităţilor de învăţământ şi a autorităţilor locale, subliniind că primul triaj trebuie realizat de părinţi, acasă. Potrivit ministrului, apa şi săpunul în şcoli intră în responsabilitatea fiecărui judeţi şi a fiecărei şcoli.

„În primul rând, solicitarea noastră se adresează părinţilor. Copilul pleacă dimineaţa de acasă, părintele îl poate vedea dacă este perfect sănătos, îl duce la şcoală, dacă dă semne că ceva e în neregulă, se duce la doctor. E primul triaj, cel de acasă, pe care-l face părintele. Apoi ne asigurăm că în fiecare dimineaţă din această săptămână şi la prânz, pentru că avem şcoli care funcţionează în două schimburi, trebuie să facem triajul la şcoală. [...] Sigur, şcoala îi trimite la doctor pe cei care nu se află în starea de sănătate corespunzătoare, rămân la școală copiii sănătoşi. Igiena intimă, să te speli pe mâini, să foloseşti apa şi săpunul, sunt primele lucruri pe care un părinte îl învaţă pe copil”, a spus Andronescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter