Sănătate

Ambulatoriu, filtru pentru pacienţii care vor să se interneze

Pentru un set de analize, pacienţii se vor prezenta la policlinici şi nu la spitale aşa cum o pot face în prezent. Ministerul Sănătăţii doreşte reducerea costurilor cu internările.

Se doreşte în fel şi chip reducerea internărilor în spitalele din ţară. Odată ce va intra în vigoare noua lege a sănătăţii, pacientul nu se va mai putea interna în spitale doar pentru a-şi face nişte analize.

Dacă în prezent, un pacient care doreşte să-şi facă un set de analize poate sta internat câteva zile în spital, după ce medicul de familie îi eliberează un bilet de trimitere, lucrurile se vor schimba radical. În pachetele de bază se pune accent foarte mare pe ambulatoriile de specialitate (Policilinicile). Se doreşte ca asiguraţii să-şi facă analize în incinta ambulatoriilor fără a mai fi nevoiţi să stea internaţi câteva zile în spitale.


Decizia a fost luată de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a reduce numărul pacienţilor care se internează în spitale, fără a avea o afecţiune gravă, şi pentru a fi reduse costurile. Conform ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aproximativ 70% dintre cazuri vor fi rezolvate în ambulatorii şi vor fi reduse de 20 de ori costurile.

Trei tipuri de consultaţii la ambulatoriu

Pacientul va trebuie să-şi facă programare la ambulatoriu după ce va primi bilet de trimitere de la medicul de familie.


Conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în ambulatorii vor fi trei tipuri de consultaţii: consultație de nivel A (consultație scurtă), consultație de nivel B (consultație standard, consultație de nivel B1 și consultație de nivel B2), consultația de nivel C (complex) - o consultație multidisciplinară, anuală, care se va acorda bolnavilor cu anumite boli cronice.

Consultaţiile în ambulatoriu vor fi pe niveluri de prioritate. Nivelul 1 – semiurgent - aici intră afecţiunile  cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a prevenii complicaţiile severe. Nivelul 2 – intermediar – aici intră situaţiile clinice neameninţătoare de viaţă, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină deteriorarea funcţională. Nivelul 3 – de rutină -  se referă la evaluarea complexă/precizare de diagnostic pentru pacienții stabili a căror afecțiune nu prezintă potențial de deteriorare rapidă ori afectare ușoară sau moderată a statusului funcțional.


Pentru nivelurile 2 şi 3 se permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă.

Reduceri substanţiale la buget

Ministrul Sănătăţii anunţă că se vor face reduceri substanţiale la bugetul statului odată ce vor intra în funcţiune pachetele de bază şi odată ce pacienţii nu se vor mai putea interna aşa de uşor în spitale. Totodată, în urma unor studii se arată că majoritatea pacienţilor care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor nu suferă de afecţiuni grave şi că se puteau trata fără nicio problemă la domiciliu.


Conform datelor publicate de oficialii de la Ministerul Sănătăţii: “din cele 4,4 milioane cazuri internate în 2012, aproximativ un milion pentru patologii acute puteau fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate”.

Pentru ca în viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de situaţii se doreşte transferarea cât mai multor servicii medicale către policlinici. “Cu cât vom transfera mai multe servicii medicale (către policlinici), cu atât vom face ceea ce e necesar pentru această ţară: să utilizăm banul public acolo unde trebuie şi la valoarea care trebuie. Tariful pe caz ponderat, cel care stă la baza decontării pe DRG în spitale, oscilează între 1.350 şi 1.800 lei. Ceea ce se decontează în ambulatoriul de specialitate este de 20 de ori mai ieftin. Pentru acelaşi diagnostic internat în spital pentru care plătim de la 1.350-1.800 am putea oferi servicii medicale de 20 de ori mai ieftin”, declară ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter