Sănătate

Trăiești pentru alții? Adevărul cutremurător din spatele sindromului „omului bun la toate".

Dorința de a mulțumi pe toată lumea poate ascunde un gol interior profund, sugerează un articol despre „people pleasing" (tendința de a face pe plac altora) care a atras recent atenția specialiștilor în sănătate mentală.

O psihoterapeută explică cum dorința obsesivă de a face pe placul altora ascunde un gol interior profund și împiedică dezvoltarea unui sine autentic. Foto: Depositphotos.com O psihoterapeută explică cum dorința obsesivă de a face pe placul altora ascunde un gol interior profund și împiedică dezvoltarea unui sine autentic. Foto: Depositphotos.com

 

 


Autoarea textului povestește cum a descoperit, în timpul psihanalizei, că ceea ce credea că este personalitatea sa era de fapt doar o oglindă care reflecta ceea ce credea că alții își doresc să vadă.

 


„A fost un șoc să realizez că nu știam deloc cine sunt. Că sinele pe care mi-l construisem nu era cu adevărat făcut din propriul meu caracter, calități și dorințe, ci din interpretarea mea asupra a ceea ce își doreau alții de la mine", mărturisește ea, pentru The Guardian.

Articolul face referire la teoria psihanalitului Donald Winnicott despre „falsul sine", care poate apărea încă din copilărie, când un copil simte intuitiv că părinții nu pot gestiona sentimentele sale reale și începe să se conformeze așteptărilor altora în loc să-și exprime propria personalitate.


Psihoterapeuții avertizează: Această trăsătură aparent pozitivă îți distruge viața fără să știți

Deși multe femei sunt afectate de acest fenomen din cauza modului în care sunt socializate, autoarea subliniază că această problemă poate afecta pe oricine, indiferent de gen.

După ani de terapie, ea a descoperit că sub stratul de dorință de a face pe placul altora se ascundeau emoții pe care le considera inacceptabile: invidie, furie, frică, vulnerabilitate și rușine. Confruntarea cu aceste sentimente i-a permis să descopere și calități de care nu era conștientă: generozitate, curaj și reziliență.


CITEȘTE ȘI:
De la dependența de stupefiante la inspirație. Povestea tinerei din Cluj ale cărei mărturii pe TikTok adună zeci de mii de vizualizări.

„Mă simt mai puțin goală și mai solidă acum, în cea mai mare parte a timpului. Ceva a crescut în interior: ceva real, un sentiment de sine", explică autoarea, care a învățat să-și accepte toate fațetele personalității, inclusiv cele pe care inițial le considera defecte.

Articolul sugerează că doar cunoscându-ne cu adevărat pe noi înșine, inclusiv părțile care ne displac, putem construi o viață autentică și împlinită.


 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

UBB, cea mai profilată universitate românească! Este prima în țară la matematică, psihologie și business, printre alte domenii

Medic: „Alcoolul e «virusul» care ne aduce multe probleme psihologice, medicale și sociale - o posibilă pandemie nevăzută”

Ultimele Stiri
abonare newsletter