Sănătate

Acest virus va provoaca următoarea pandemie

Mai mulți oameni de știință confirmă că un virus comun va provoca următoarea pandemie globală.

Virusul care va provoaca următoarea pandemie. Foto: pexels.com Virusul care va provoaca următoarea pandemie. Foto: pexels.com

 

 


Experți de renume consideră că gripa este agentul patogen care are cele mai mari șanse să declanșeze în curând o nouă pandemie. 

 


Un sondaj internațional, programat să fie publicat la sfârșitul săptămânii viitoare, dezvăluie că 57% dintre experții cred că următoarea epidemie globală mortală va fi cauzată de o tulpină a virusului gripal, potrivit The Guardian

Conform lui Jon Salmanton-García, autorul studiului, de la Universitatea din Köln, cercetările pe termen lung indică faptul că gripa se schimbă și evoluează continuu, susținând teoria conform căreia aceasta reprezintă cea mai mare amenințare pandemică pentru lume. 


Gripa, amenințarea principală pentru următoarea pandemie globală

„În fiecare iarnă apare gripa", a spus el. „Ai putea descrie aceste focare ca fiind mici pandemii. Ele sunt mai mult sau mai puțin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente - dar nu va fi neapărat așa pentru totdeauna". 

La sondaj au contribuit în total 187 de oameni de știință proeminenți. 


Virusul X: posibilă cauză a următoarei pandemii

În timp ce 57% dintre ei cred că următoarea epidemie globală va fi cauzată de gripă, 21% spun că boala X, necunoscută încă științei, este posibil să fie a doua cea mai probabilă sursă a unei pandemii.

CITEȘTE ȘI:
România se pregătește să declare epidemie de gripă. Avertismentul medicilor: „S-a făcut prea puțin pentru prevenția virozelor cu virus gripal”

Potrivit acestora, următoarea pandemie va fi provocată de un microorganism neidentificat care va apărea de nicăieri, la fel cum a făcut virusul Sars-CoV-2, care a provocat COVID-19, atunci când a infectat pentru prima dată oamenii în 2019.


15% dintre experții intervievați au declarat că Sars-CoV-2 reprezintă încă o preocupare și ar putea declanșa o pandemie în viitorul apropiat. 

Doar 1% până la 2% dintre respondenți au considerat că virusurile Lassa, Nipah, Ebola și Zika reprezintă preocupări globale grave. 

"Gripa a rămas - într-o foarte mare măsură, amenințarea numărul unu în ceea ce privește potențialul său pandemic în ochii marii majorități a oamenilor de știință din lume", a adăugat Salmanton-García.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

INSP a anunțat încetarea alertei epidemiologice de gripă

Veste bună! Scade numărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii, la Cluj.

abonare newsletter