Sănătate

Metode eficiente de îmbunătățire a memoriei. Sfaturi ce te vor ajuta să te concentrezi mai bine.

Multitaskingul, stresul și oboseala îți pot afecta în timp memoria. Câteva metode simple prin care îți menții sănătatea creierului și care îți susțin capacitatea de concentrare.

Tehnici eficiente de întărire a memoriei/Foto: pexels.com Tehnici eficiente de întărire a memoriei/Foto: pexels.com

 

 


Stresul zilnic cauzat de multitaskingul specific jobului, lipsa somnului sau o perioadă mai aglomerată se pot răsfrânge negativ asupra funcționării creierului tău, cu rezultate nemijlocite asupra memoriei și capacității de concentrare. 

 


Există mai multe modalităţi prin care ne putem stimula memoria, iar cele mai la îndemână metode în acest sens le poți aplica de unul singur, fără a apela la medicație. 

Mai mult, prin câteva metode simple, dar eficiente poți reduce din efectele negative specifice slăbirii capacității de concentrare și care sunt nocive pentru creierul tău, precum: stresul, anxietatea sau despresia. 


Metode care stimulează activitatea neuronală și susțin memoria

Poți încerca cu încredere unele dintre cele mai eficiente activități și metode de stimulare a memoriei, precum: 
* Metoda Loci. Prin această metodă, o persoană se vizualizează urmând un traseu şi crează asocieri între ceea ce trebuie să reţină şi elementele de pe traseu. Prin urmare, când trebuie să memorăm o listă de cuvinte, vom depozita fiecare cuvânt pe sau lângă un element al traseului.
*Antrenează-ți memoria prin exerciții. Rezolvarea unui rebus, a unui puzzel sau a unui joc Sudoku ajută mintea să fie mai concentrată şi mai rapiă, în acelaşi timp. De asemenea, hobbyurile precum pictura sau scrisul de mână, practicate în mod regulat, păstrează mintea ocupată și sunt foarte folositoare pentru susținerea memoriei. 
* Practică meditația și include tehnicile de relaxare în programul tău. Meditația este relaxantă și comportă o componentă liniștitoare pentru creier, iar potrivit specialiștilor prin practicarea cu regularitate a meditației poți reduce stresul și durerea, îmbunătățindu-ți memoria. În plus, tehnicile de relaxare susțin buna funcționare a memoriei pe termen scurt atât în cazul tinerilor, cât și a adulților. 
* Dietă echilibrată pentru sănătatea creierului tău. Consumul alimentelor cu efect antiinflamator sunt benefice pentru susținerea activității creierului. Dieta bogată în compuși antiinflamatori te ajută să-ți îmbunătățești memoria și să elimini din lipsa de concentrare. O dietă în care să incluzi cu regularitate fructe și legume proaspete îți oferă un tonus psihic sănătos, iar prin aportul nutrițienților naturali vei susține o bună fucnționare a creierului. De asemenea, alimentele cu efect antioxidant puternic, benefice pentru memorie și concentrare sunt turmericul și ceaiul verde, iar consumul fructelor de pădure și de cacao îmbunătățește capacitatea de memorare și reduce din problemele de concentrare.
*La fel de utile sunt exercițiile fizice și practicarea cu regularitate a sportului, la care se adaugă perioadele de relaxare și meditație, dar și somnul liniștitor care îți va stimula creativitatea și capacitatea de memorare. De asemenea, concentrarea pe partea pozitivă a lucrurilor și păstrarea unui program echilibrat peste zi, fără abuzuri culinare și reducerea alimentelor cu nivel ridicat de zahăr îți pot întări tonusul psihic și reda vigoarea, aspecte ce se vor resimți într-o bună capacitate de concentrare și o memorie susținută.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce alimente să mănânci mai des pentru un ficat sănătos

Ultimele Stiri
abonare newsletter