Sănătate

Harta Șpăgii la începutul anului 2024! Care este situația în județul Cluj.

În ce spitale din județul Cluj și din țară s-a cerut mită în luna ianuarie 2024, bazat pe raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății?

Harta Șpăgii în 2024/ Foto: Dragos Vana - Facebook Harta Șpăgii în 2024/ Foto: Dragos Vana - Facebook

 


Mecanismul de Feedback al Pacientului al Ministerului Sănătății colectează date de la pacienți privind curățenia din spitale, serviciile medicale oferite, comunicarea cu personalul medical și inclusiv mita (dacă un medic/asistent medical i-a solicitat mită - bani sau „atenții”, pacientului).


 

Într-un sistem care ar trebui să funcționeze pentru pacienți și să ofere aceeași îngrijire medicală tuturor, indiferent de statutul social sau financiar, și la începutul anului 2024 încă există medici și asistente care cer „atenții” pacienților lor.


În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro. Ultimele date, cele din ianuarie 2024, arată că există zone roșii în spitalele din zona de sud.

„2024 începe în forță cu șpaga în judetul Giurgiu (8.33%), «campionul lunii Ianuarie», care înregistrează de 5 ori media națională la șpagă (1.69%).


Ca să înțelegeți discrepanța la nivel național, aceasta înseamă de aproape 20 de ori mai mult decat câștigătorul lunii de la polul opus, județul Alba, care înregistrează doar 0,45%.

Au fost cheltuieli multe de sărbători, îi înțeleg. În frunte, ca de obicei, județele din Transilvania. Primul loc Alba, după cum ziceam cu 0.45%, urmate de Brașov (0.61%) și Cluj (0.68%).


La coadă, tot ca de obicei, Giurgiu cu 8.33%, Teleorman (6.76%) și Brăila (4.63%). Iar București, cu 1,41%, ca de obicei aproape de media națională”, a transmis Dragoș Vana. 

Care este situația în Cluj?

Dacă ne uităm mai atent la județul Cluj, vedem că în luna ianuarie 16 de pacienți au raportat faptul că li s-a cerut mită când au mers la spital să se trateze. Situația este mai bună decât în luna decembrie 2023, când au fost 26 răspunsuri de „da”.


Răspunsurile pacienților privind solicitările de mită / Sursa: graphs.ro

Situația în spitalele din Cluj este următoarea, privind raportările pacienților:



 

Cel mai mare procentaj al răspunsurilor pacienților cu „Da” la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” a fost înregistrat la Spitalul Orășenesc Huedin (7,69%), urmat de Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” (3,16%) și Spitalul Municipal Gherla (2,78%)

Consultați site-ul graphs.ro pentru a afla toate răspunsurile la întrebările următoare (privind spitalele din fiecare județ din România):

  • Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  • Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  • A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  • Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  • Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  • Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  • Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  • Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noi echipamente medicale pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Directorul DSP Cluj Mihai Moisescu Goia: „Până când nu văd că avem o acoperire vaccinală anti-rujeolă de 90- 95 la sută, nu mă voi declara mulțumit”

Ultimele Stiri
abonare newsletter