Sănătate

Consumul excesiv de energizante în rândul tinerilor, o problemă de sănătate publică. Aproape 20% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante

Cât de nociv este consumul de energizante de către tineri? Aproape 70% dintre adolescenți consumă diverse tipuri de energizante, iar 18% dintre consumatori se situează sub vârsta de 10 ani.

Băuturile energizante și efectele acestora asupra sănătății/Foto: pixabay.com Băuturile energizante și efectele acestora asupra sănătății/Foto: pixabay.com

 

 


Consumul de băuturi cu cofeină de la vârste fragede nu este lipsit de riscuri. Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani.

 


Efecte nedorite asupra sănătății

Medicii clujeni au realizat o scurtă analiză a pericolelor la care se expun tinerii, în urma consumului excesiv de băuturi energizante

Cât de mult poate dăuna unui adolescent consumul excesiv de energizante?


„Consumul excesiv de băuturi energizante reprezintă o problemă de sănătate publică, mai ales în rândul tinerilor, iar efectele nocive sunt importante și trebuie ca aceștia să le înțeleagă”, semnalează reprezentanții Academiei de Prim Ajutor, un proiect realizat de tineri medici din Cluj prin care aduc cursurile de prim ajutor mai aproape de populație. 

La sfârșitul lunii trecute, Senatul a adoptat proiectul de lege care reglementează vânzarea băuturilor energizante. Astfel, băuturile energizante nu vor mai putea fi comercializate sau oferite minorilor.


Principalele riscuri în cazul consumului excesiv de energizante

Printre principalele riscuri specifice consumului excesiv de energizante, pot fi amintite câteva aspecte ce pot determina o modificare a stării de sănătate, precum:
Creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac 
Băuturile energizante conțin o cantitate semnificativă de cofeină și alte substanțe stimulante. Consumul regulat poate duce la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate crește riscul de afecțiuni cardiace la tineri. De asemenea, ritmul cardiac accelerat pe perioade lungi de timp poate fi periculos.
Probleme de somn și anxietate 
Cofeina din băuturile energizante poate cauza dificultăți de somn, perturbând ritmul circadian al tinerilor. Consumul excesiv poate duce la stări de anxietate și nervozitate, afectându-le starea de bine.
Dezechilibre ale nivelului de zahăr din sânge 
Multe băuturi energizante conțin zahăr în cantități ridicate. Acest lucru poate duce la fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 în viitor.
Eroziunea smalțului dentar și probleme dentare 
Aciditatea ridicată a băuturilor energizante poate eroda smalțul dentar, cauzând probleme dentare precum carii și sensibilitate dentară.

„Încurajăm tinerii să opteze pentru surse de energie mai sănătoase, cum ar fi o alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare și somn regulat. Limitarea consumului de băuturi energizante poate ajuta la menținerea unei stări de sănătate mai bune pe termen lung”, avertizează medicii clujeni. 


Comercializarea băuturilor energizante către minori ar putea fi interzisă

Un proiect de lege ce reglementează vânzarea băuturilor energizante, prin care băuturile energizante nu vor mai putea fi comercializate sau oferite persoanelor cu vârsta sub 18 ani, a fost adoptat de Senat. Dacă va trece de Camera Deputaților, accesul minorilor la aceste produse va fi interzis prin lege. 

Se interzice, astfel, comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri). 

Băuturile energizante şi derivatele acestora sunt definite ca fiind băuturile care conţin combinaţii variate de alcool, carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Prin proiectul de lege, se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare. 

Băuturile energizante şi derivatele acestora, puse pe piaţă în România, indiferent de ţara de provenienţă, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, inclusiv a menţiunilor prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, potrivit propunerii legislative.

Pentru nerespectarea prevederilor cuprinse în proiect sunt prevăzute sancţiuni cu amenzi de la 25.000 la 100.000. Se poate dispune, totodată, măsura suspendării activităţii operatorului economic pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile.

Potrivit expunerii de motive, comercianţii de băuturi au pus pe piaţă produse derivate care conţin atât concentraţii de alcool, cât şi de cafeină, taurină, carnitină, fără ca aceste substanţe să fie evidenţiate expres pe etichetele produselor şi fără să fie menţionate efectele devastatoare asupra sistemului nervos central, sistemului cardiovascular sau muscular.

CITEȘTE ȘI: 
Elev de 17 ani, mort într-un cămin studențesc. A fumat şi a băut multe doze de energizant

„În acelaşi sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică atrage atenţia asupra faptului că consumul de băuturi energizante în combinaţie cu alcoolul este deosebit de periculos, deoarece efectul stimulant neutralizează reacţiile organismului la o cantitate mare de alcool şi astfel intervine subestimarea stării de ebrietate. Cercetările arată că tendinţa de asociere a băuturilor energizante cu alcoolul, prin popularitate, imitare şi presiunea de grup, este în creştere - peste 70 % dintre adulţii tineri care consumă aceste băuturi le amestecă cu alcool - iar riscurile se dublează prin potenţarea efectului şi adicţie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. 

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. Astfel, 30% dintre adulţi, 68% dintre adolescenţi şi deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante, potrivit unui studiu EFSA citat de inițiatorii proiectului de lege. 

În acelaşi timp, INSP atrage atenţia asupra faptului că acest consum de băuturi energizante în combinaţie cu alcoolul este deosebit de periculos, deoarece efectul stimulant neutralizează reacţiile organismului la o cantitate mare de alcool şi, astfel, intervine subestimarea stării de ebrietate.

Propunerea legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie va fi supusă votului în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Băutura TOXICĂ pe care mulți români o beau zilnic. Poate provoca probleme cu inima și crește riscul diabetului zaharat

Ultimele Stiri
abonare newsletter