Sănătate

De gardă pe SMURD Cluj. Putem paraliza dacă ne lovim la cap? Paramedic: „Cel mai important e primul ajutor. NU mișcați victima”

Medicul vlogger cunoscut în Cluj, Paul Oargă, împărtășește din nou un caz de urgență la care a fost solicitat SMURD și ne arată cât de important este primul ajutor atunci când o persoană a fost lovită la cap.

Echipaj SMURD, solicitat la o urgență în care un bărbat a fost lovit la cap / Foto: captură video - Dr. Paul Oargă YouTube Echipaj SMURD, solicitat la o urgență în care un bărbat a fost lovit la cap / Foto: captură video - Dr. Paul Oargă YouTube

 

 


Dr. Paul Oargă, medic rezident la ATI, publică diverse filmări cu urgențele medicale la care a intervenit cu ambulanța SMURD Cluj. Un videoclip recent publicat pe contul de YouTube arată că modul de intervenție al martorilor în cazul unui accident poate fi crucial.

Oargă explică faptul că din acest motiv s-a născut o „regulă de aur în acordarea primului ajutor victimei traumatizate: NU mișca victima decât dacă este în pericol iminent (explozie, flăcări etc.) sau dacă aceasta este inconștientă și nu respiră”.


Victima nu trebuie mișcată, fiindcă riscăm să agravăm leziunile. În cazul de urgență prezentat de Paul Oargă, SMURD a fost solicitat să intervină în cazul unui bărbat care a fost lovit în cap de către un obiect tare de la o înălțime de 2-3 metri.

CITEȘTE ȘI:
Ce să faci când copilul nu mai respiră? Paramedic din Cluj: „Aceste manevre îi pot salva viața” VIDEO

 


„Astăzi suntem din nou de gardă pe SMURD. Suntem solicitați la un accident care a avut loc la groapa de gunoi. O să vedem imediat ce s-a întâmplat acolo. Ce este cel mai important și vreau să rețineți este primul ajutor în cazul unei victime traumatizate. Dacă este conștientă, nu miști victima, oprești orice sângerare care este acolo și menții temperatura constantă (previne hipotermia). Pui o pătură pe ea”, spune dr. Paul Oargă.

Primul ajutor, crucial

Martorii au intervenit foarte bine de această dată, fiindcă nu au mișcat victima și au acoperit-o pentru a preveni hipotermia, dar cazul tot nu a fost unul foarte ușor din cauza leziunilor pe care le prezenta victima.


CITEȘTE ȘI:
Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

 

„Cel mai important este să nu mișcăm victima traumatizată, atât timp cât ea este conștientă și respiră. Vedeți că cei de la fața locului au făcut chiar o treabă foarte bună. Jos pălăria! Ce folosim pentru extragere este o targă cu lopeți, pe care o folosim să o punem sub victimă, o extragem foarte ușor și apoi o punem pe targa noastră de transport.


Pe scurt, eram în fața unui pacient cu suspiciune înaltă de leziune de coloană cervicală. Ce mă făcea să mă gândesc la acest lucru? În primul rând, amorțeala generalizată pe care o acuza pacientul (anestezie și parestezie în teritoriul de sub nivelul leziunii), apoi slăbiciunea musculară de la gât în jos (deficit motor pe același teritoriu). Erau și câteva lucruri care mă induceau un pic în eroare. O dată, nu toate leziunile secționează măduva spinării și pacientul să se prezinte cu paralizie completă. Cum era și în cazul acesta, domnul putea să-și miște mâinile, chiar și picioarele, dar avea o slăbiciune pe ele. O leziune completă (șoc neurogen) de coloană cervicală merge cu afectarea respirației, dar și a circulației. Adică tensiunea arterială scade și inima bate mai încet, ceea ce nu era cazul la acest pacient.

CITEȘTE ȘI:
Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEO

Există anumiți nervi care se ocupă cu respirația la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei toracice este centrul cardio accelerator care se ocupă cu tensiunea arterială și cu frecvența cardiacă. Dacă acești centri ar fi fost afectați într-o leziune completă de coloană cervicală, starea pacientului ar fi fost mult, mult mai rea, ceea ce nu era cazul, din nou”, a transmis Paul Oargă.

Operație de urgență

Dr. Paul Oargă a explicat ce s-a întâmplat după ce pacientul a ajuns la spital. Fiind un caz complicat, bărbatul a trebuit operat de urgență:

„După efectuarea examenului neurologic rapid, am decis să fac unul complet, cu dezbrăcarea pacientului și verificarea teritoriilor tuturor nervilor din corp, inclusiv reflexele de la nivelul membrelor superioare și inferioare, care într-adevăr erau reduse. Pacientul a ajuns în siguranță la spital, unde s-a făcut un computer tomograf, care nu a arătat niciun fel de fractură. În acest caz, se justifică efectuarea unui examen RMN pentru a vedea dacă există alte leziuni, contuzii cervicale, care nu se văd la CT.

Din păcate, în cursul serii, starea lui s-a deteriorat și a fost nevoie să fie operat de urgență. Cel mai probabil a fost vorba de o contuzie, ca o lovitură, fără niciun fel de fractură, în acest caz la nivelul măduvei spinării, care, ca orice țesut, a început să se umfle. Această umflare produce agravarea semnelor și justifică o intervenție de urgență în sala de operație.  Cu ce este foarte important să rămâneți după acest videoclip este primul ajutor al victimei traumatizate”, a mai explicat Oargă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

De gardă la UNTOLD. Paramedic: „Nu poți să investighezi aici suspiciunile de infarct miocardic” VIDEO

De gardă pe SMURD Cluj. Cum tratezi reacțiile alergice severe ca anafilaxia? „E o urgență de cod roșu” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter