Sănătate

De gardă pe SMURD Cluj. Cum tratezi reacțiile alergice severe ca anafilaxia? „E o urgență de cod roșu” VIDEO

Intervenție pe SMURD la reacții alergice severe. Un paramedic clujean a explicat cum se manifestă anafilaxia, o urgență de cod roșu, și cum trebuie tratată această racție alergică.

De gardă pe SMURD / Foto: Paul Oargă - YouTube, captură ecran De gardă pe SMURD / Foto: Paul Oargă - YouTube, captură ecran

 

 


Paul Oargă, un medic rezident pe secția de ATI și paramedic pe SMURD Cluj, a explicat într-un videoclip din timpul unei intervenții de urgență, cum se tratează corect reacțiile alergice severe.

În acest caz este vorba despre anafilaxia, o reacție alergică severă și, totodată, o urgență de cod roșu pentru echipajele de salvare de pe ambulanță.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


În cazul prezentat de Oargă este vorba despre o pacientă care suferă de anafilaxie după administrarea unor medicamente:

„Astăzi suntem solicitați la o doamnă care în urma administrării unor medicamente a dezvoltat o reacție alergică severă. Anafilaxia este o reacție alergică severă la care noi trebuie să răspundem, este o urgență de cod roșu”, a spus Paul Oargă.


Cum se manifestă anafilaxia?

Anafilaxia poate să creeze probleme mari. Aceasta poate să umfle calea aeriană a pacientului sau să-i afecteze circulația.

Pacienții care dezvoltă această reacție alergică severă trebuie să primească adrenalină:


„În urgență avem ABC: airway, breathing, circulation. Astea fac parte din evaluarea primară a pacientului, indiferent de ce pacient discutăm. Anafilaxia pune probleme la 1 din cele 3 aspecte pe care le-am menționat. A - airway = calea aeriană. Poate să îngroașe calea aeriană prin edem, se acumulează apă și se umflă efectiv. Se poate închise și pacientul să nu mai respire, poate să împiedice respirația, fie prin calea aeriană, fie la nivelul plămânului poate să producă brohoconstricție, adică se închid căile respiratorii mici, deoarece căile noastre sunt ca un arbore - groase la început și se tot ramifică. Alea mici se pot închide.

Sau poate să afecteze C-ul, circulația. Cel mai simplu pot să afecteze tensiunea arterială. Aici vorbim despre anafilaxie. Este un alergen care produce toate aceste lucruri. Nu este normal, este o reacție anormală a organismului, care o ia un pic razna și descarcă acolo niște «chimicale» în tot corpul, pe care noi le contracarăm, cel mai important, cu adrenalină! Și o să vedem cum am administrat adrenalina la această pacientă”, a spus Oargă.

Risc mai mare de deces la pacienții cu astm

În cazul prezentat de Paul Oargă, pacienta suferea de astm bronșic alergic, lucru care ridică considerabil riscul de deces când apare anafilaxia.

După ce i s-a administrat pacientei adrenalina, echipajul de salvare a transportat-o la spital pentru a fi supravegheată:

„Pacienta avea vocea răgușită, limba umflată, dar și buzele. Deci erau câteva aspecte care țin de calea aeriană, care putea fi amenințată. Pe deasupra. doamna era cunoscută și cu un astm bronșic alergic. La astmatici riscul de deces din cauza anafilaxiei este mult mai mare. Lumea știe de șoc anafilactic, dar corect este anafilaxie pentru că șocul anafilactic apare în momentul în care mecanismele sunt total depășite de situație.

Pacienta trebuie dusă la spital să fie supravegheată din două mari motive. Odată: este o anafilaxie în care trebuie să urmărim cum este, care este mersul ei, și am administrat și adrenalină, trebuie ținută clar sub observație”, a spus paramedicul.

Când să-ți administrezi singur adrenalina?

Adrenalina poate să fie administrată chiar și de pacientul care are o reacție alergică severă, dar doar dacă a învățat cum să o facă corect.

Dacă nu este administrată corect, cu atenție, sunt riscuri mari să apară reacții adverse complicate:

„Dacă te afli într-o situație acasă sau pe munte sau unde nu este ambulanță care să ajungă la tine foarte repede, ai putea să folosești epipenul dacă ești instruit, dacă ai făcut un curs de prim ajutor pe tema asta. Epipenul este un autoinjector de adrenalină. Conține adrenalină și se poate injecta intramuscular chiar de către tine dacă ești pregătit în acest sens și identifici corect anafilaxia. Contrar miturilor, adrenalina administrată din exterior, nu te face super om, nu te face mai puternic. Are, din contră, anumite reacții adverse pe care noi le combatem prin administrarea intramusculară.

Câteva din reacții adverse sunt: creșterea frecvenței cardiace, creșterea tensiunii arteriale, crește consumul de oxigen al miocardului, al mușchiului inimii. La pacienții cardiaci sau la vârstnici poate să ducă chiar la un infarct miocardic. De aceea o administrăm cu atenție și de aceea o administrăm intramuscular.  Reacțiile adverse sunt mult, mult diminuate”, a adăugat Oargă.

CITEȘTE ȘI:

Alergii de primăvară și vară. Cât de periculoase sunt? Medic alergolog, UMF Cluj: „Pot fi amenințătoare de viață”

Cât de periculoase sunt alergiile de vară? Lector UMF Cluj: „Polenul de ambrozie, simțit de la 50 km distanță”

abonare newsletter