Sănătate

Harta Șpăgii din spitale s-a înroșit în iunie! Situația s-a „îngroșat” și în Cluj. Vezi unde s-a cerut mită

Află în ce spitale din județul Cluj și din țară s-a cerut mită în luna iunie 2023, bazat pe raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății.

Harta Șpăgii în spitalele din țară / Foto: graphs.ro Harta Șpăgii în spitalele din țară / Foto: graphs.ro

 

 


Mecanismul de Feedback al Pacientului al Ministerului Sănătății colectează date de la pacienți privind curățenia din spitale, serviciile medicale oferite, comunicarea cu personalul medical și inclusiv mita (dacă un medic/asistent medical i-a solicitat mită - bani sau atenții, pacientului).

Folosind datele colectate de acest mecanism, clujeanul Dragoș Vana, care a fondat platforma graphs.ro, realizează în fiecare lună harta șpăgii din spitalele din România.


În luna aprilie, situația arăta mai bine atât la nivel local, cât și la nivel național, iar Clujul se afla printre județele în care se cere cel mai puțin mită. Între timp, situația s-a înrăutățit la nivel local:

Harta Șpăgii, aprilie vs iunie / Foto: graphs.ro

Situația s-a schimbat semnificativ din aprilie până în prezent. Deși situația s-a înrăutățit, Clujul tot se află printre județele cu o situație bună, sub media națională de 1.85%. Județele cu cea mai bună situație sunt: Tulcea (0%) Harghita (0.38%), Covasna (0.52%), Dolj (0.91%), Sălaj (0.93), Cluj (1.01%) etc.


„Pentru a doua lună la rând, Tulcea e la 0% șpagă, deși are foarte puține chestionare completate, așa că mă gandesc că nu e foarte reprezentativ, dar e interesant oricum”, spune Dragoș Vana.

La capătul opus se află Teleorman, cu cea mai rea situație și un procent de 7,3% (mult peste media națională), urmat de Mehedinți (7,14%), Giurgiu (5,31%), Dâmbovița (4,98%), Călărași (4,96%), Brăila și Satu Mare (ambele cu 4,58%).


Dacă ne uităm mai atent la județul Cluj, vedem că în luna iunie 24 de pacienți au raportat faptul că li s-a cerut mită când au mers la spital să se trateze. Situația este mai rea decât în aprilie, când au fost 13 răspunsuri de „da”, dar mai bună decât în mai 2023, când 30 de pacienți au spus că li s-a cerut mită.

Răspunsurile pacienților privind solicitările de mită / Foto: graphs.ro

Situația în spitalele din Cluj este următoarea, privind raportările pacienților:


Cel mai mare procentaj al răspunsurilor pacienților cu „Da” la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” a fost înregistrat la Spitalul Municipal Turda (5.08%), urmat de Centrul Medical Unirea (4%), Institutul Oncologic Ion Chiricuță (3,57%) și Spitalul Municipal Câmpia Turzii (3,33% din răspunsuri). 

Consultați site-ul graphs.ro pentru a afla toate răspunsurile la întrebările următoare (privind spitalele din fiecare județ din România):

  • Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  • Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  • A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  • Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  • Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  • Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  • Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  • Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  • Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ultimele date privind Harta Șpăgii din spitalele din România. Clujul are cei mai puțini medici raportați că au cerut mită în aprilie 2023

Harta Șpăgii în spitalele din România. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită

Ultimele Stiri
abonare newsletter