Sănătate

Ultimele date privind Harta Șpăgii din spitalele din România. Clujul are cei mai puțini medici raportați că au cerut mită în aprilie 2023

Harta Șpăgii din spitalele din România, actualizată pentru luna aprilie 2023. În județul Cluj au fost raportați cei mai puțini medici că au cerut mită. Vezi situația la nivel național.

Harta Șpăgii din spitalele din România în aprilie 2023 - Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită / Foto: Facebook - Dragos Vana, graphs.ro Harta Șpăgii din spitalele din România în aprilie 2023 - Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită / Foto: Facebook - Dragos Vana, graphs.ro

 

 


Clujeanul Dragoș Vana, fondatorul site-ului Graphs.ro, a realizat Harta Șpăgii în spitalele din România, conform datelor colectate în Mecanismul de Feedback al Pacientului al statului.

„Avem ultimele date de feedback ale pacienților, pe luna Aprilie 2023. Astfel, putem costata cu plăcere că judetul Cluj are cel mai mic procent de pacienți care au spus că li s-a cerut șpagă, de doar 0.53%, cu o treime sub media națională de 1.67%. Ca de obicei, la polul opus se află județele din sud: Giurgiu, Teleorman și Ialomița cu un procent de 3 ori peste media națională”, a anunțat Dragoș Vana.


Harta Șpăgii ne arată în ce județe din România medicii sau asistenții au solicitat mită (bani sau atenții) și în ce procentaj. Protecentajele reprezintă răspunsurile cu „da” ale pacienților.

Clujul, cu cei mai puțini medici care au cerut mită în aprilie 2023

Dacă Clujul se situa în luna martie pe locul 4 între județele în care cei mai puțini medici au cerut mită pacienților, în luna aprilie Clujul ocupă locul 1 pe țară.


Conform hărții, situația cea mai bună, cu cei mai puțini medici sau asistenți care au cerut mită pacienților în luna aprilie 2023, e în Cluj (0,53%), Alba (0,76%), Neamț (0,86%), Bistrița-Năsăud (0,9%), Arad (0,95%), Brașov (0,99%).

La celălalt capăt se află județele care stau cel mai prost la acest capitol: Ialomița (6,47%), Teleorman (6,43%), Giurgiu (5,38%), Olt (4,74%), Buzău (4,12%), Vaslui (3,9%).


Pe lângă solicitările de mită, pe platforma Graphs.ro Dragoș Vana a publicat toate datele colectate, care răspund la următoarele întrebări adresate pacienților:

  1. Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  2. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  3. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  4. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  5. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  6. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  7. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  10. Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Pe site-ul Graphs.ro găsiți răspunsurile la aceste întrebări în funcție de spital, județ sau la nivel național. De asemenea, puteți să selectați luna în care vreți să vedeți ce au răspuns pacienții.


Tabelul spitalelor și răspunsurile pacienților privind mita le găsiți pe site-ul graphs.ro aici.

CITEȘTE ȘI:

Harta Șpăgii în spitalele din România. Unde se situează Clujul în top și unde cer cei mai mulți medici mită

TOP cele mai bune spitale din Cluj-Napoca. Din ce spitale au plecat acasă pacienții foarte mulțumiți de serviciile primite?

abonare newsletter