Sănătate

[Medici Buni] Dr. Bianca Popovici, neurolog la MedLife Cluj: „Încerc să mă comport cu pacienții așa cum mi-ar plăcea mie să se comporte cineva cu mine”

O stare de liniște și relaxare totală. Asta te cuprinde în momentul în care intri în cabinetul Biancăi Popovici, medic neurolog la Hyperclinica MedLife din Cluj. Este acolo încă de când s-a deschis, în 2016, însă vine la muncă cu același entuziasm și curiozitate ca-n prima zi.

Dr. Bianca Popovici Dr. Bianca Popovici

„Neurologia e o specialitate care te provoacă și nu ai cum să te plictisești, să intri în rutină”, spune cu entuziasm medicul, a cărei fascinație pentru creier și mintea umană datează din adolescență. Încă de când a intrat la liceu a știut că vrea să devină neurolog, așa că întreg parcursul ei profesional s-a învârtit în jurul acestei specializări. Și și-a dat repede seama că, pentru a-și putea face meseria așa cum trebuie, cursurile de din facultate nu îi sunt suficiente. 

„Pentru că am citit și psihologie și psihiatrie mă ajută în relația cu pacientul. Nimeni nu te învață în școală cum să comunici și cum să relaționezi cu pacientul, acolo e doar partea medicală. Și trebuie să creezi o relație în care pacienții să aibă încredere în tine. Ei oricum sunt stresați cand vin la medic și citesc înainte pe net și le e frică să nu aibă o anumită patologie, dar se liniștesc după examinare și, mai ales, după investigații”, explică Dr. Popovici.


Specialitatea medicală care te provoacă mereu

Pe cât de fascinantă este, pe atât de dificilă este neurologia. Pentru că nu toate bolile din această ramură pot fi vindecate, ci unele pot fi doar ținute sub control. Însă sunt și situații în care pacienții își află diagnosticul mult prea târziu: 


„Vin cu dureri lombare, fac un RMN și vezi că au metastaze la un cancer plecat din altă parte... Sau pacienți cu tumori cerebrale maligne și apoi afli de la familie că nu mai sunt. Cazuri dificile sunt multe, că neurologia e de așa natură, dar tot este impresionant să vezi o boală neurodegenerativă la o persoană foarte tânără - de exemplu un băiat de 22 de ani depistat cu Parkinson… e trist.” 

Oricât de mult ar suferi pentru pacienții ei și oricâte bătălii i s-ar da în suflet, doctorița Popovici nu uită care îi sunt rolul și menirea: să se îngrijească nu doar de trupuri, ci și de suflete.


„E stresant să treci de la un pacient la altul, de la o patologie la alta, dar trebuie să te adaptezi și să ai răbdare, chiar dacă e dificil - pentru că zilnic te întâlnești cu foarte multă lume, persoane de vârste diferite, cu pregătiri diferite. Dar îmi vine natural, pentru că îmi și place ce fac și chiar vreau să ajut. De aceea, încerc să mă comport cu pacienții așa cum mi-ar plăcea mie să se comporte cineva cu mine. În primul rând, să fii empatic - ești om înainte de toate și trebuie să-l asculți pe cel din fața ta, chiar să-l asculți, și să-i dai încredere, pentru că pacientul oricum e anxios, e stresat înainte să vină la medic și contează foarte mult și atitudinea - eu în primul rând îl fac să se relaxeze, să se deschidă.”  

Încărcată cu toate aceste sentimente, Bianca Popovici nu mai are energie pentru tumultul vieții cotidiene, așa că se ține departe de rețelele sociale și programele de știri. Se refugiază în lectură și artă și încearcă să țină pasul cu expozițiile de artă modernă. Este, însă, la curent cu toate inovațiile din domeniul neurologiei și veșnic în căutarea celor mai bune metode de tratament pentru pacienții ei: 


„Multe dintre afecțiunile neurologice pot fi ținute sub control și, cu medicația potrivită, pacienții duc o viață normală - mă refer la cei cu epilepsie, scleroză multiplă. Sunt tinere cu epilepsie controlată medicamentos - pe antiepileptice de noua generație - care devin mame și duc o viață normală. Sau în scleroza multiplă, pentru care găsești aproape toate liniile de tratament care există și în Occident”, ne spune ea zâmbind și mulțumită că poate prescrie rețete care până nu de mult erau doar un vis frumos pentru români. 

A pleca sau a rămâne?  Aceasta este întrebarea


Și că tot veni vorba de străinătate, am vrut să aflăm de la doctorița Popovici de ce ne tot pleacă medicii din țară. Răspunsul nu a întârziat să apară:

„Locurile la rezidențiat sunt mai puține comparativ cu numărul de absolvenți și mulți aleg să plece direct în străinătate, cum ar fi în  Germania, de exemplu, unde nu se dă examen de rezidențiat”, dezvăluie medicul.

La ea nu s-a pus problema să plece, deși ar fi putut. A ales să rămână, pentru că este convinsă că, studiind temeinic, se poate face performanță și în România - mai ales de când majoritatea informațiilor sunt acum doar la un click distanță:

„Nimeni nu te oprește să citești, să te dezvolți. Acum ai acces la orice: dacă vrei să-ți faci o competență ți-o faci, ai acces la congrese, formări în străinătate. Eu cred că se pot schimba lucrurile și cunosc și alți oameni care gândesc la fel ca mine - că se pot face lucruri bune și aici. La MedLife Cluj e o muncă de echipă, eu mă pot sfătui oricând cu medicii din celelalte specialități atunci când avem un caz comun. Iar pacienții au acces la investigațiile necesare: EEG, EMG, RMN.  Eu chiar nu simt că mi-ar lipsi ceva nici mie, nici pacienților.” 

În timpul interviului, Bianca Popovici a mărturisit că pacienții ies din cabinetul ei mai relaxați decât erau când au intrat și mulți dintre ei chiar și cu zâmbetul pe buze. Deși întâlnirea cu ea nu a fost una medicală, același lucru ni s-a întâmplat și nouă. Ceea ce ne-a întârit convingerea că doctorița Popovici este unul dintre acei medici buni la care te întorci nu doar de nevoie, ci și de plăcere. De la care primești nu doar un diagnostic corect, ci și curajul de a lupta cu boala, convingerea că nu ești singur pe drumul tău spre o viață normală și acea stare de liniște sufletească de care ai atâta nevoie pentru a-ți putea duce crucea. 

***

Articolul face parte din campania “Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI. 

Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.

„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România. 

 

Articol sustinut de MedLife

abonare newsletter