Sănătate

Proteste în Cluj. Angajații Spitalului Clujana și ai Spitalului Județean de Urgență au ieșit în stradă

Proteste la Spitalul Municipal Clujana și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Angajații din Sănătate cer acordarea corectă a sporurilor și creșterea veniturilor.

Cluj: Medicii și angajații din Sănătate au protestat, joi, în curtea instituțiilor medicale/Foto:  Federația „Solidaritatea Sanitară” din România Facebook.com Cluj: Medicii și angajații din Sănătate au protestat, joi, în curtea instituțiilor medicale/Foto: Federația „Solidaritatea Sanitară” din România Facebook.com

 

 


Mai mulți medici și angajați ai două spitale importante din Cluj – Spitalul Municipal Clujana și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj au protestat, joi, în curtea instituțiilor medicale pentru a trage un semnal de alarmă asupra inechității salariale.

 


Manifestările se înscriu în cadrul acțiunilor de protest declanșate la nivel național, dar și în București, de Federația Sindicală „Solidaritatea Sanitară”

Angajații din sănătate, membri ai sindicatului, au protestat joi în Cluj, dar și în alte orașe din țară și au cerut încă o dată onorarea revedicărilor de către autoritățile centrale. 


De ce protestează angajații din Sănătate? 

Medicii și angajații din Sănătate cer acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării şi anume: 

  • acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate; 
  • raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari; 
  • raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal; 
  • plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
Medicii și angajații Spitalului „Clujana” și ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au protestat, joi, pentru a cere creșterea veniturilor/Foto: Federația „Solidaritatea Sanitară” din România Facebook.com

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative.


Potrivit sindicaliștilor din Sănătate, dacă revendicările nu vor fi onorate riscul declanșării grevei generale rămâne ridicat. 

Pichetarea unităţilor sanitare, programată joi, reprezintă un semnal de avertizare pentru viitoarea grevă de avertisment din 27 iunie, respectiv pentru greva generală, din 1 iulie 2023. 


Săptămâna trecută, aceeași federație sindicală a organizat un „Marș al Sănătății” în București, acțiunea de protest ce a avut loc atât în fața Guvernului și Parlamentului, dar și a Ministerului Sănătății și a Ministerului Muncii. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grevă japoneză în Sănătate și miting de protest în Piața Victoriei

abonare newsletter