Sănătate

Guvernul alocă 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea spitalelor. Ciucă: „Românii aşteaptă servicii de sănătate mai bune”

Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale. Banii vor fi împrumutați de la BEI.

Premierul Nicolae Ciucă/FOTO: Nicolae Ionel Ciucă - Facebook Premierul Nicolae Ciucă/FOTO: Nicolae Ionel Ciucă - Facebook

 

 


Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că Executivul urmează să aprobe un proiect de lege prin care se asigură aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor spitale.

 


„Ştim cu toţii că cetăţenii români aşteaptă servicii de sănătate mai bune, aşteaptă modernizarea sistemului de educaţie. Astăzi aprobăm un proiect de lege prin care asigurăm cheltuirea a aproximativ 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea unor unităţi spitaliceşti şi în felul acesta cred că, dincolo de componenta de infrastructură din spitale, avem în vedere şi partea de asigurare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale şi a relaţiei dintre pacient şi medic”, a declarat premierul în debutul şedinţei de Guvern. 

CITEȘTE ȘI:
Din patru a rămas doar unul! Spitalul de Neurochirurgie, singurul care primește finanțare prin PNRR
VIDEO. Medicul rezident de la ATI din Cluj, care face educație medicală pe YouTube, pleacă din România: „Vreau să mă fac mai bun”

Executivul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.


La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a arătat că pe ordinea de zi se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are ca scop introducerea noului contract cadru care asigură noi norme metodologice în sistemul de sănătate.

„Sperăm să poată să îmbunătăţească accesul la servicii de sănătate pacienţilor din România şi, de asemenea, un lucru extrem de important, clarifică datele şi informaţiile cuprinse în dosarul electronic de sănătate al pacientului. Ca să putem să avem un contract cadru consolidat şi care să ţină cont de toate sugestiile pe care le fac atât profesioniştii din domeniul sănătăţii, cât şi organizaţiile de pacienţi, termenul de elaborare a acestui contract şi a normelor metodologice va începe la sfârşitul trimestrului al doilea şi în felul acesta este îndeplinit şi un jalon din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care trebuie să revadă modul de acordare a serviciilor medicale”, a spus Rafila.

CITEȘTE ȘI:

Spitalele din Cluj au nevoie urgentă de sânge pentru pacienți! Cererea este mare iar rezervele s-au epuizat

Unele spitale din țară suspendă accesul vizitatorilor, din cauza numărului mare de infecții respiratorii

abonare newsletter