Sănătate

Boala infecțioasă pentru care cercetătorii n-au încă leac. Infectează anual 200.000 de oameni

Deși există și afectează omenirea de aproape 3.500 de ani, cercetătorii nu au încă toate datele despre lepră – nu știu nici care îi sunt originile, nici de ce unele părți ale lumii sunt mai afectate decât altele și nici nu știu exact cum se răspândește ea, relatează BBC.

Cercetătorii încă nu știu exact cum se răspândește lepra. Sursă foto Pixabay

În sălbăticie, singurul purtător cunoscut al Mycobacterium leprae, bacteria care declanșează lepra, este un mamifer care arată ca un șobolan mare, cu rât și îmbrăcat într-o „armură” de piele – Tatu. 

 


Prezent în sudul și în centrul Statelor Unite ale Americii, acest animal consumator de insecte se regăsește și în cele trei țări în care sunt detectate, anual, 200.000 de cazuri noi de lepră – India, Brazilia și Indonezia. 

Lepra este o boală cronică infecțioasă care atacă pielea, nervii și membranele mucoase. După declanșarea ei, pe pielea bolnavului apar petice de culoare albă. Alte simptome sunt amorțeală a zonelor afectate, slăbiciune musculară și paralizie.


În ciuda consecințelor devastatoare ale acestei boli și a cazurilor înregistrate cel puțin din anul 1400 înaintea erei noastre și până astăzi, această boală străveche rămâne, totuși, un mister. Nimeni nu știe cum și de unde a apărut și nici de ce unele părți ale lumii sunt mai afectate decât altele. Cercetătorii nu sunt foarte siguri nici măcar cu privire la felul în care se răspândește. De asemenea, nu există o cale simplă de a verifica dacă cineva este bolnav de lepră. 

„Este o boală foarte complexă, iar multe elemente legate de ea rămân un mister până astăzi”, spune Gangadhar Sunkara, cercetător care se ocupă de dezvoltarea de medicamente.


În ciuda avansului semnificativ făcut pentru controlul acestei boli, până la trei milioane de oameni încă trăiesc cu lepră la nivel global, iar 200.000 se infectează, în medie, în fiecare an, conform datelor OMS. 

Îngrijorător în mod special este numărul copiilor care nu au putut fi diagnosticați ca urmare a perturbărilor provocate de pandemie. 


Cel puțin 15.000 dintre cazurile detectate anual sunt la copii. Detectarea timpurie a bolii înseamnă prevenirea dizabilităților care pot afecta întreaga viață a bolnavilor. 

Cercetătorii au avut reușite semnificative în tratarea leprei în ultimele patru decenii, mai ales după introducerea de către OMS a terapiei cu mai multe medicamente pentru tratarea leprei multibacilare în 1982. 


Această formă a bolii este mai avansată și este caracterizată de leziuni de piele și dizabilități. Tratamentul se face cu o combinație de trei pastile – două luate o dată pe lună, iar a treia zilnic. 

De ce este atât de persistentă această boală? 

Sunt mai mulți factori care pot să explice persistența acestei boli. În primul rând, bacteria se înmulțește foarte lent, așa că poate dura între doi și 20 de ani până ce persoana infectată dezvoltă simptome ale bolii. Perioada medie de incubație este de cinci ani, iar în cazuri mai rare, un pacient poate să nu aibă niciun simptom vreme de două decenii. 

Perioada foarte lungă de incubație este problematică nu doar pentru pacient, ci și pentru cei din jurul lui. În această perioadă, un pacient care nu știe că e infectat poate să transmită boala și alto persoane, în special persoanelor apropiate și familiei.

Odată ce lepra s-a stabilit în organism și s-a dezvoltat în forma ei multibacilară, poate dura până la doi ani să fie tratată, chiar și cu o combinație de antibiotice. O altă problemă este rezistența la antibiotice – antibioticul dapsone, folosit încă din anii 1940, a început să devină mai puțin eficient începând din anii 1960. 

Astăzi, avem opțiuni ceva mai eficiente, iar abordarea modernă de a folosi un „cocktail” de antibiotice a fost dezvoltată și pentru a preveni rezistența, însă ea rămâne o îngrijorare constantă a cercetătorilor. 

Pe de altă parte, prin diagnosticarea și tratamentul mai rapide, lepra este, acum, mult mai ușor de eliminat decât oricând în trecut. 

Diagnosticare costisitoare și dificilă 

Din păcate, în acest moment, diagnosticarea leprei este extrem de dificilă. Metoda standard actuală este cu ajutorul unei biopsii – prin această tehnică, se face o mică incizie pe o leziune de piele și se colectează mostre de sânge, fluid de țesut și pulpă pentru a fi testate, apoi, la microscop. Această metodă, însă, este dificilă și costisitoare și necesită existența unor laboratoare și unei expertize medicale specifice. Este cu atât mai dificilă în zonele rurale ale țărilor sărace cu cazuri multe de lepră. 

Faptul că cercetătorii încă nu știu exact cum se răspândește boala o face și mai dificil de descoperit – ea este greu de luat și presupune un contact apropiat și repetat cu o persoană bolnvă. 

Consensul actual este că ea se transmite, cel mai probabil, prin picături de salivă și lichid care sunt eliberate în aer după tuse și strănut, dar ar putea să existe și rute de transmisie prin piele. Astfel că o opțiune este tratarea în masă a oamenilor care au fost expuși la o persoană infectată, pentru a evita trecerea prin acest proces laborios de diagnosticare.

Discriminarea oamenilor bolnavi

Deși avansul modern în tratamentul și diagnosticarea leprei a schimbat viața multor pacienți, există o problemă care nu a dispărut niciodată – discriminarea. 

„Lepra reprezintă o problemă serioasă în domeniul drepturilor omului”, spune Alice Cruz, raportorul special al ONU pentru eliminarea discriminării împotriva persoanelor afectate de lepră, o funcție pe care o deține din noiembrie 2017. 

Sunt peste o sută de legi în mai multe țări din lume care discriminează împotriva bolnavilor de lepră și care creează un stigmat ce acționează inclusiv ca o barieră împotriva obținerii tratamentului. În unele țări, lepra poate fi inclusiv motiv pentru divorț. În India, o astfel de lege a fost în vigoare până în 2019. Mulți oameni care suferă de această boală încă au probleme în a-și găsi loc de muncă, iar boala poate inclusiv să blocheze accesul la sănătate sau educație. 

„Țările ar trebui să facă tot ce pot pentru a elimina legile discriminatorii și pentru a garanta drepturile economice și sociale ale oamenilor cu lepră. Lepra a devenit ceva mai mult decât o boală, este o etichetă care dezumanizează oamenii afectați de ea”, a concluzionat Cruz.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul USR Emanuel Ungureanu își ia rămas bun de la Andrei după ce acesta a pierdut lupta cu boala: „Drum lin spre stele, Andrei!”

Cadou neprețuit înainte de Crăciun! Fabi, băiețelul din Cluj-Napoca cu o formă agresivă de cancer a reușit să învingă boala

OMS, semnal de alarmă. Populaţia îmbătrânită a Europei nu primeşte ajutor pentru a se recupera după boală

Ultimele Stiri
abonare newsletter