Sănătate

Proiectul Spitalului Regional Cluj mai are nevoie de cinci avize pentru implementare. Construcția este prevăzută în perioada 2023-2027

La o jumătate de an de la semnarea ordinului de începere a serviciilor pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj au fost obținute doar 12 avize din cele 17 solicitate prin certificatul de urbanism. Potrivit celor mai optimiste scenarii, construcția spitalului ar începe în 2023, cu o durată efectivă de execuție de patru ani de zile. În 2027, noul spital ar trebui să devină operațional.

Proiect Spital Regional de Urgență Cluj/ captură foto: spitalregionalcluj.ro Proiect Spital Regional de Urgență Cluj/ captură foto: spitalregionalcluj.ro

 

 


Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj ar putea începe în maximum un an, în urma unei proceduri de licitație accelerate, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul lui noiembrie 2022.

 


Construcția Spitalului Regional Cluj în perioada 2023-2027

România construiește spitale, dar în viitor. Deocamdată, acestea se află în diverse faze de elaborare, la nivel de proiect. Spre exemplu, proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj a intrat într-o nouă etapă de elaborare a Proiectului Tehnic. 

CITEȘTE ȘI: 


Spitalul Regional de la Cluj, în proiectare. Rafila: „Au promis că până la începutul anului viitor, aceste proiecte vor fi finalizate”

La șase luni de la emiterea ordinului de începere a serviciilor, în conformitate cu graficul de prestare al lucrărilor, proiectantul a înaintat Ministerului Sănătății documente care fac parte din Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire, precum și un Proiect tehnic pentru devierea rețelelor de utilități, necesar a fi făcute înainte de începerea lucrărilor, potrivit datelor actualizate de autorități în decembrie 2022. 

Până acum, au fost obținute 12 avize din cele 17 solicitate prin Certificatul de Urbanism emis de Primăria Comunei Florești.


Etapele realizării Spitalului Regional Cluj

  • august 2019 - Aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul interministerial
  • septembrie 2019 - HG de aprobare indicatori.
  • noiembrie 2019 - Depunerea aplicatiei de finantare
  • ianuarie 2020 - Demararea procedurii de achiziție a serviciilor de proiectare tehnică
  • aprilie 2020 - Semnare contract de finanțare cu AMPOR
  • perioada 01.05.2018 – 01.03.2027 - Implementarea proiectului durează 107 de luni
  • iunie 2020 -  Aprobare Comisia Europeană
  • 2022-2023 - Contractarea și prestarea serviciilor de proiectare
  • 2023-2027 - Construire și operaționalizare

SRU Cluj va avea o suprafață desfășurată de 158 336 mp și un număr total de 849 de paturi.

Valoarea totală a contractului de finanțare a SRU Cluj este de 2.565.357.442,77 lei, din care valoarea totală nerambursabilă din FEDR (faza I) este de 223.320.500 lei.


Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj trebuie finalizat și operaționalizat până în 2027 

Ministerul Sănătății a desemnat, în luna martie, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. 

Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic de execuţie (PT) este de 12 luni. Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.

Construcția trebuie finalizată și operaționalizată până în anul 2027.

Realizarea celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.

CITEȘTE ȘI:

Construcția Spitalului Regional Cluj ar putea demara în noiembrie 2023, printr-o „procedură accelerată”

Spitalul Regional Cluj nu se mai construieşte din bani europeni? „După 8 ani, nici o cărămidă"

Ultimele Stiri
abonare newsletter