Sănătate

Spitalul Regional de la Cluj, în proiectare. Rafila: „Au promis că până la începutul anului viitor, aceste proiecte vor fi finalizate”

Proiectul tehnic pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj ar trebui finalizat până în primăvara anului 2023, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Spitalul Regional de la Cluj, în proiectare. FOTO: Ministerul Sănătății Spitalul Regional de la Cluj, în proiectare. FOTO: Ministerul Sănătății

 

 


Spitalele regionale din Cluj și din Iași se află în faza de proiectare, a declarat premierul Nicolae Ciucă. În şedinţa de Guvern de miercuri va fi aprobată legea prin care se asigură finanţare și pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova, aflat în prezent în cel mai înapoiat stadiu dintre cele trei.

 


„Astăzi aprobăm legea prin care asigurăm finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. Practic, se realizează alinierea cu celelalte două spitale de urgenţă, de la Cluj şi de la Iaşi. Îmi exprim încrederea că probabil vom şi demara proiectele, ca ele să se întâmple, să se realizeze, ţinând cont de faptul că mai avem aproximativ 2 miliarde de euro alocaţi prin PNRR şi avem de asemenea o listă în aşteptare care trebuie să fie operaţionalizată. (...) Prin această lege de astăzi discutăm de o investiţie estimată de aproximativ 600 de milioane, din care 368 vor fi asiguraţi de către Banca Europeană de Investiţii. Este foarte important să putem să folosim toate instrumentele financiare pe care le avem la dispoziţie şi să prioritizăm toate obiectivele, astfel încât să putem să consolidăm serviciul de sănătate publică”, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

„Până la începutul anului viitor, aceste proiecte vor fi finalizate”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a menţionat că s-a întâlnit cu reprezentanții firmelor care se ocupă de proiectarea spitalelor regionale de la Cluj și Iași și aceștia au promis că vor finaliza proiectele până în primăvara anului viitor.


„Celelalte două spitale, stadiul lor, se află în proces de proiectare, proiectarea a fost acordată unor companii cu care eu deja m-am întâlnit şi care au promis că până la începutul anului viitor, probabil în primăvară, aceste proiecte vor fi finalizate. La Craiova sperăm să putem să începem proiectarea, să finalizăm procedura de alegere a proiectantului în această toamnă, să nu existe decalaj mare între cele trei obiective de investiţii”, a afirmat Rafila.

Construcția trebuie finalizată până în 2027

Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj trebuie finalizat până în 2027. Ministerul Sănătății a desemnat, în luna martie, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic de execuţie (PT) este de 12 luni. Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.


Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție. Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.

Spitalul va avea șapte niveluri și heliport pe acoperiș

Complexul va avea șapte etaje - subsol, parter și cinci etaje superioare. Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 şi 4). Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. 


Subsolul va include în principal servicii de suport, de ex. spălătorie, morga, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor. La parter şi la primul etaj se vor localiza servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii şi zone de învăţământ. Serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 2 - 5. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helipunct.

SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuţi și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, cu excepția a două departamente de obstetrică/ginecologie, care vor fi menținute în locația lor actuală, întrucât clădirea care găzduiește aceste departamente a fost recent renovată printr-un proiect al Băncii Mondiale. 

Aproape 1.400 de locuri de parcare

Spitalul va dispune de aproape 1.400 de parcare, dintre care 456 de locuri într-o parcare subterană și 940 de locuri la nivel de suprafață. 61 din aceste locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, vor fi amenajate 15 locuri pentru motociclete, 41 locuri pentru biciclete și 5 locuri de parcare acoperite pentru ambulanțe.

Tot în cadrul spitalului vor fi amenajate o stație de autobuz și 3 locuri de parcare (de așteptare) pentru autobuze.

Nu în ultimul rând, după finalizarea metroului, stația Sănătatea va fi localizată în proximitatea construcției.

CITEȘTE ȘI:

Peste 100 de echipamente de ultimă generație la UPU a Spitalului de Copii din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter