Sănătate

Elevii testaţi antidrog în şcoli? Judecătorul Danileț: „În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!”

Proiect controversat al unui deputat PSD. Elevii şi studenţii ar putea fi testaţi pentru droguri la şcoală sau facultate! Iar cei care refuză acest lucru riscă până la cinci ani de închisoare.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Controale-fulger în şcoli, licee şi facultăţi şi pedepse extrem de dure pentru cei care refuză să fie testaţi. Aşa vrea un deputat să combată traficul de stupefiante în rândul tinerilor. 


Pe motiv că numărul tinerilor care iau substanțe psihotrope de la vârste tot mai mici crește îngrijorător, un deputat propune ca poliția și procurorii de la crimă organizată să facă verificări neanunțate în școli. Părinții ar trebui să își dea acordul la începutul anului școlar.

Datele oficiale arată că un român din 10 a consumat droguri măcar o dată în viață. Îngrijorător este că s-a dublat numărul dependenţilor în rândul celor care au între 15 și 34 de ani. Cumplit este că apare tentaţia şi la copii de 10 ani. 


Proiectul de lege nu face în niciun fel distincţia între minori şi majori în ceea ce priveşte pedepsele. În plus, nu apare nicăieri necesitatea acordului părinţilor pentru această testare. Nici explicaţiile confuze ale iniţiatorului nu aduc mai multă lumină. 

Bogdan Ivan Gruia, iniţiator: „Avem un model din Marea Britanie în care la începutul anului şcolar poate să îşi dea consimţământul pentru acest lucru. Cum poate să răspundă un minor, penal, dacă refuză această testare? Părintele, ca principiu, în această speţă, evident că este vorba despre o modificare legislativă dar în rest ea va fi coroborată cu codul penal şi cu celelalte legi. Nu vom schimba dreptul penal”.


Proiectul nu prevede niciun fel de pedeapsă pentru cei care ies pozitivi la testele antidrog. În schimb, după adoptarea legii, Guvernul ar urma să stabilească exact atât ce se va întâmpla cu aceştia cât şi cum se vor desfăşura controalele. 

În 2019, judecătorul clujean Cristi Dănileţ atrage atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri se droghează, iar dealerii prosperă, deşi DIICOT şi BCCO se luptă cu ei şi destructurează în fiecare lună câte o astfel de reţea.


”Este un fenomen extins. În Cluj-Napoca nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj-Napoca. În fiecare școală avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani. Colegii de la DIICOT și BCCO destructurează lunar rețele. Cele două mari festivaluri ne aduc anual 300 de «clienți» în tribunale. Dincolo de consumul de canabis este consumul de pastile, ecstasy în special. Tinerii din ziua de azi își comandă drogurile pe internet. Au învățat să își comande droguri acasă. Avem inclusiv comenzi de cocaină. Sunt percheziții făcute la puști și avem cocaină ascunsă în casă. Este alarmant. Această situație o vedem zilnic din dosarele pe care le soluționăm”, declara Cristi Danileț.

CITEȘTE ȘI:

Peste 190 de kg de droguri, ascunse într-o mașină de epocă. 4 persoane au fost arestate

„Arsenal” de DROGURI la un festival de muzică electronică din Harghita. Ce au găsit procurorii DIICOT? VIDEO

Traficanți de droguri din Cluj, reținuți de DIICOT. Substanțele interzise, vândute la băi

Ultimele Stiri
abonare newsletter