Sănătate

Centrul Integrat de Transplant nu e construit, dar se caută medici!

Licitația pentru construirea Centrului de Transplant Multiorgan de pe strada Victor Babeș, contract estimat la 200 de milioane de euro, a fost lansată zilele trecute.

 

Consiliul Județean Cluj a transmis luni, în vederea publicării în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), anunțul referitor la achiziționarea serviciilor de execuție a lucrărilor de edificare a Centrului Integrat de Transplant de la Cluj.


În ședința de miercuri a Consiliului Județean, Alin Tișe a precizat că în acest nou spital vor veni medici de la Institutul Inimii, Institut de Urologie și Transplant Renal și Spitalul de Plămâni.

„Despre Centrul Integrat de Transplant au apărut multe informații în spațiul public. Am început cu primele hotărâri acum doi ani când în zona respectivă dintr-un mall care intenționa să se realizeze pe Victor Babeș s-a ajuns la acest centrude transplant. Știți problema pe care o avem la Centrul de Transplant Renal, spațiu impropriu, cu condițiile improprii pentru munca oamenilor de acolo. Știți tentativa noastră de a prelua acel institut, din păcate Ministerul Sănătății a refuzat să predea și să devină secția unui spital județean. În prezent, el a rămas în același stadiu. Legat de Centrul Integrat de Transplant care presupune posibilitatea unui transplant realizat multiorgan de rinichi, ficat, plămâni și inimă, e un proiect important, unic în sud-estul Europei cred că va aduce Clujului pe lângă recunoașterea internațională și posibilitatea acelora care au aceste nevoi să-și poată rezolva problemele de sănătate. Vom avea specialiști pe domenii, de la Institutul Inimii o parte care vor merge în această direcție, la Spitalul de Plămâni, de la Centrul de Transplant Renal care vor munci în acest centru modern”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în ședința de ieri a forului.


„Suntem mai avansați decât cu Spitalul de Copii, am dat drumul deja la licitația de execuție, în prezent documentația este la ANAP  (Achiziții Publice – n.r) în analiză. În această săptămână sperăm să avem poziția ANAP-ului, după care să vedem cum continuăm. E demarată procedura de licitație. Sursă de finanțare și aici PNRR, Banca Mondială și bugetul nostru. Vom vedea care e suma acoperită și pe ce linii de finanțare. Și aici suntem într-un stadiu avansat. Am ajuns la un proiect matur care poate fi finanțat”, a mai spus Tișe.

Cu o valoare estimată la circa 200 de milioane euro, proiectul Consiliului Județean Cluj vizează edificarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.


Având un regim de înălțime 4S+P+5E+Et., edificiul medical ultramodern va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport etc. De asemenea, va avea un număr de 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

Proiectul este inclus spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectantul Centrului de Transplant a fost desemnat în urma unui Concurs Internațional de Soluții, în cadrul căruia au fost depuse 44 de proiecte. Câștigătorul contractului de proiectare a viitorului Centru Integrat de Transplant din Cluj-Napoca, în valoare de circa 3,25 milioane de euro, a fost proiectul realizat de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare SRL.


Primul Centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic.

Actualul Institut de Urologie și Transplant Renal funcționează într-un pod

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca este spitalul în care medicii își desfășoară operațiile în pod. Blocul operator al spitalului este zona în care medicii și asistentele lucrează pentru pacienți, care sunt spitalizați în podul unității medicale, care în acte apare ca pod neamenjat și nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu.

CITEȘTE ȘI:

Clinică medicală, acuzată de trafic de organe. 300 de cornee pentru transplant, aduse ilegal din Italia

Centrul Integrat de Transplant aşteaptă să fie scos la licitaţie...de luni bune!

Clujul nu așteaptă după PNRR! CJ lansează în avans licitația pentru Centrul Integrat de Transplant

abonare newsletter