Politică

Ultima întrunire a consilierilor locali clujeni, în actualul mandat. Pleacă ei, vin alții.

Marți este ultima ședință de Consiliu Local din acest mandat. Câțiva dintre actualii consilieri clujeni vor pleca din forul local, odată cu alegerile din 5 iunie, însă majoritatea sunt interesați de încă un mandat. Principalele partide politice PSD și PNL au reușit să “scape” de unii dintre reprezentanții incomozi, lăsând loc astfel și altor membri de partid.

Au intrat cu stânga, au ieșit alături de dreapta

La ultimele alegeri locale, liberalii au intrat în administrația locală alături de PSD, sub sigla USL, însă își vor încheia mandatele în noul mare PNL, alături de foștii PDL-iști pe care i-au criticat doi ani de zile. Acum cu toții îl susțin pe Emil Boc pentru încă un mandat la Primăria Cluj-Napoca. Alții au intrat în Consiliul Local sub sigla Partidului Conservator și au ieșit sub sigla ALDE, pentru ca acum să susțină la Primărie un independent, alături de PNȚ-CD și PSD. Majoritatea acestora, care așa cum a arătat și Monitorul de Cluj în serialul realizat recent Consilierii necunoscuți ai Clujului nu s-au înghesuit prea mult să reprezinte interesele clujenilor în forul local, iar lumea nici măcar nu îi recunoaște pe stradă.

Plăcuțele de la intrarea în oraș, durerea UDMR

După patru ani de muncă împreună, UDMR-iștii rămân cu două mari dureri. Clădirea pentru Filarmonică și plăcuțele bilingve de la intrarea în oraș.


"Nu am reușit să ajungem la un consesns politic, mă refer aici la toate partidele politice din Cluj în ce privește aplicarea multilingvismului, mă refer la plăcuțele de la intrarea în oraș. Cred că este hilar ca într-un oraș cum este Clujul să existe asemenea probleme, nu înțeleg de ce deranjează limba maghiară, denumirea de Kolosvar există de foarte mutt timp. Au fost și proiecte care au trecut, de exemplu am reușit să avem creșe în limba maghiară, o școală profesională în limba maghiară. Am reușit să avem pe monumente plăcuțe în 5 limbi”, a spus consilierul UDMR Csoma Botond.

Claudia Anastase deschide lista la Consiliul Județean

Fosta social democrată Claudia Anastase își dorește să revină în administrația locală, din partea unui alt partid însă. De altfel, ea deschide lista la Consiliul Județean și face parte și din lista pentru Consiliul Local, din partea Partidului Mișcarea Liberală reprezentat la Cluj de Liviu Alexa. Claudia Anastase a plecat din Consiliul Local după ce a demisionat din PSD. Colegii i-ar fi reproșat acesteia că nu ar fi făcut suficient opoziție în CL.


“Îmi pare rău că am lipsit de la 3 ședințe, pentru că am plecat din partid și am plecat și din Consiliul Local. Cred că m-am calificat onest, într-o zonă de podium în ce privește activitatea mea și sper și îmi doresc să revin. Îmi doresc să construiesc în continuare și să fiu utilă, să construiesc pe ceea ce am consolidat”, a spus Claudia Anastase.

Bîldea, hotărât să nu facă un pas în spate

Consilierul PNL Ioan Bîldea, unul dintre cei mai acivi consilieri locali este hotărât să nu se retragă din administrație, chiar dacă partidul l-a disciplinat, lăsându-l pe dinafara listei pentru Consiliul Local, pentru că nu lucra în echipă.


„A fost o onoare să fac parte din Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca și voi face tot ce voi putea în administrația locală din postura de simplu clujean și de membru de partid. Cât am fost în opoziție tot ce era proces administrativ era îngreunat, în sensul că din 10 inițiative de exemplu, treceau 3 sau 4. Ulterior, când s-a realizat noul PNL sigur că lucrurile au fost mai simple.  Au rămas nerealizate proiecte precum modificarea stemei, încă nu avem treceri de pietoni luminate”, a declarat Ioan Bîldea.  

Indolența consilierilor locali continuă

În urmă cu aproximativ două luni, Monitorul de Cluj a scris despre indiferenţa consilierilor locali în ceea ce priveşte rapoartele de activitate. La acea dată, niciun consilier local nu publicase pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca raportul de activitate pe anul 2015, în timp ce majoritatea colegilor de la Consiliul Judeţean îşi făcuseră publice rapoartele. În acest moment doar șapte consilieri din 27 au un raport publicat pe site-ul Primăriei. Este vorba despre Ioan Bildea, Loredana Pop, Claudia Anastase, Iuliu Mirel Țâgorean, Flavius Milășan, Marcu Valtăr, Ligia Bocșe.


Ce au muncit anul trecut consilierii locali

Dintre cei care au publicat un raport de activitate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, Ioan Bîldea (PNL) este cel mai minuțios, raportul său pe anul trecut având nici mai mult nici mai puțin de 11 pagini. De exemplu, în ultima lună a anului trecut, Bîldea a propus înființarea unei parcări sub podul din cartierul Mărăști, a avut mai multe propuneri pentru decongestionarea sensului giratoriu din Mărăști, o propunere privind construirea unui trotuar lipsă de pe strada Năsăud sau înlăturarea gheretelor abnadonate de pe domeniul public.

Loredana Pop (PNL) a inițiat 15 proiecte împreună cu primarul și cu consilierii locali și a avut 5 intervenții. De asemenea, a participat la sedințe de consiliu local și ale consiliilor de administrație ale școlilor și grădinițelor.


Claudia Anastase (PSD) a avut 457 intervenții și a inițiat 29 de proiecte, dintre care 20 cu primarul și consilierii locali una cu primarul și membrii Comisiei Tehnice pentru evaluarea locuințelor din fond locativ de stat, șase cu primarul și membrii Comisiei pentru spații cu altă destinație și două cu membrii Comsiei mixte pentru spații cu altă destinație.

Radu Țâgorean (UNPR) precizează în raportul său de activitate că a avut mai multe intervenții, luări de cuvânt alături de ceilalți consilieri locali. Flavius Milășan (PSD) a participat la inițierea a 28 de proiecte – 25 cu primarul și consilierii, unul cu primarul și cu membrii Comisiei Tehnice mixte pentru evaluarea locuințelor din fondul locativ de stat. și două cu primarul și membrii Comisiei pentru sănătate și a avut 10 intervenții.

Marcu Valtăr (PNL) a avut 7 intervenții și a aprobat împreună cu primarul și forul local peste 400 de proiecte, dintre care 4 au fost inițiate de el. Proiectele sale au vizat domeniile educație și sport.

Ligia Bocșe (PNL) a avut 18 intervenții și a contribuit la 34 de proiecte- 29 cu primarul și consilierii și cinci cu consilierii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter