Politică
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru măsurile fiscale. Premierul Bolojan: Dacă nu luăm aceste măsuri, România s-ar putea întoarce cu 15-20 de ani în urmă
Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea, luni, pentru pachetul de măsuri fiscale.

Guvernul și-a asumat răspunderea, luni, 7 iulie 2025, în plenul comun al Parlamentului, pe pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.
Prim-ministrul Ilie Bolojan a declarat că primul pachet de măsuri fiscale reprezintă o urgență națională și un act de responsabilitate.
„Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a vorbi despre reforma de măsuri fiscale și bugetare. Este un pachet de măsuri pe care trebuie să îl adoptăm într-o perioadă foarte scurtă. Nu este un pachet ușor. nici pentru mine, nici pentru colegii mei. Este însă o urgență națională și un act de responsabilitate. Direcțiile de acțiune rămân neschimbate: ordine în finanțele țării, bună guvernare și respect pentru cetățeni. Așa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasați, statul a cheltuit 132 de lei. Acest lucru trebuie să înceteze, altfel ne paște așa-numitul statut junk”, a declarat prim-ministrul Ilie Bolojan în în plenul reunit al Parlamentului, în care Guvernul își angajează răspunderea pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului.
Prim-ministrul Bolojan: România ar putea să se întoarcă cu 10-15 ani în urmă
Conform acestuia, dacă România ajunge într-o asemenea situație, vom avea parte de:
- taxe mult mai mari,
- prețuri crescute,
- dobânzi mai mari la împrumuturi,
- o presiune fiscală accentuată,
- fonduri europene pierdute sau epuizate.
„Țara noastră ar putea să se întoarcă cu 10-15 ani în urmă, într-o perioadă de instabilitate economică profundă. Impactul ar lovi atât tinerii, cât și seniorii, atât micii întreprinzători, cât și marile companii. Nu suntem încă în ceasul al doisprezecelea, dar suntem foarte aproape de limită. Suntem aici pentru a evita acest scenariu. Știu că aceste măsuri nu sunt populare. Le mulțumesc românilor pentru răbdare și înțelegere. Vreau să le transmit că această perioadă dificilă va dura o perioadă limitată. După ea, există speranță. Dacă facem ce trebuie în următoarele luni, vom fi într-o altă situație la sfârșitul anului viitor. Stimați colegi, până la a ne atinge dezideratul de prosperitate, rațiunea și pragmatismul ne îndeamnă să vedem urgențele noastre. Aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente, în special salariale, în condițiile în care avem deja cheltuieli cu salariile în sectorul public raportat la cei care contribuie la ele peste media Uniunii Europene. Suntem, pe de altă parte, printre țările cu cele mai micii venituri fiscale din UE, 30% din PIB. Avem cote de TVA și taxe pe dividende printre cele mai reduse”, a mai spus Ilie Bolojan.
Potrivit Guvernului, proiectul de lege pe care și-a angajat răspunderea reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin creșterea veniturilor, astfel încât să se poată susține din fonduri publice finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: