Politică
Proiectul ce prevede extinderea gratuității vaccinării anti-HPV pentru tineri, aprobat de Senat. Ovidiu Cîmpean: „Este timpul ca sănătatea să fie o prioritate”.
O nouă victorie pentru prevenirea cancerului de col uterin în România. Inițiativa legislativă care prevede extinderea gratuității vaccinării anti-HPV pentru tineri, promovată de deputatul clujean Ovidiu Cîmpean, a fost aprobată în Senat.

La începutul lunii martie, deputatul clujean Ovidiu Cîmpean (PNL) înregistra prima sa inițiativă legislativă, care prevede acces gratuit la vaccinarea anti-HPV pentru fete și băieți până la 26 de ani. În prezent, pot beneficia de vaccinare gratuită persoanele până la vârsta de 18 ani.
CITEȘTE ȘI:
Vaccinare gratuită anti-HPV până la 26 de ani. Ovidiu Cîmpean: „Prima inițiativă legislativă”
„Inițiativa mea legislativă privind extinderea gratuității vaccinării anti-HPV pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani a trecut de Senat și a primit azi raport favorabil în Comisia de sănătate și familie din Camera Deputaților! Urmează votul final în plen”, a anunțat parlamentarul clujean Ovidiu Cîmpean prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Propunerea legislativă a fost depusă chiar în Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV (4 martie) și are un obiectiv clar: prevenirea unui tip de cancer 100% evitabil.
Este un demers important în condițiile în care România are una dintre cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din UE.
„Vaccinarea extinsă și gratuită este o soluție dovedită pentru a salva vieți.
Este un act de responsabilitate față de sănătatea tinerilor din România!”, explică inițiatorul proiectului, deputatul liberal de Cluj Ovidiu Cîmpean.
Ce propune legea?
Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru toți tinerii între 11 și 26 de ani, fete și băieți, în cadrul Programului Național de Vaccinare.
Este o completare esențială a Legii sănătății nr. 95/2006, pentru că prevenția să devină realitate și să nu rămână la stadiul de promisiune.
„Această lege înseamnă speranță, responsabilitate și acțiunea. Înseamnă că România se alătură practicilor europene și răspunde strategiei OMS.
Este timpul ca sănătatea să fie o prioritate. Mergem mai departe, pentru viață, pentru prevenție, pentru viitor”, arată Ovidiu Cîmpean în mesajul citat.
De altfel, Cîmpean susține crearea unei coaliții la Cluj pentru lupta împotriva cancerului de col uterin, formată din autoritățile locale, universități, societatea civilă și mediul privat pentru aimplementa măsuri eficiente de prevenție.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: