Politică

Peste 100 de milioane de euro, fonduri suplimentare pentru sectorul agricol. Daniel Buda: „Nevoile României au fost recunoscute de Comisia Europeană”

România va beneficia de fonduri suplimentare pentru combaterea efectelor secetei de anul trecut, dar și de noi modalități de asigurare a calității produselor apicole.

Europarlamentarul Daniel Buda, conferință de presă despre măsurile europene de sprijin pentru sectorul agricol românesc/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Europarlamentarul Daniel Buda, conferință de presă despre măsurile europene de sprijin pentru sectorul agricol românesc/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Sectorul agricol din România beneficiază de alocări suplimentare de fonduri, aspect ce vine în sprijinul fermierilor români afectați de seceta de anul trecut, dar și de efectele războiului din Ucraina. 

 

Mai multe fonduri europene pentru fermierii români

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL), în cadrul unei conferințe de presă susținute la Primăria Cluj-Napoca. 


„Săptămâna trecută am alocat pentru sectorul agricol, în condițiile în care a fost adoptat bugetul Uniunii Europene pentru anul 2023, suma de 40 de milioane de euro pentru susținerea tinerilor fermieri, într-un proces mai amplu a ceea ce înseamnă sprijinirea dezvoltării regiunilor. 

Cu această ocazie îi mulțumesc președintelui Emil Boc, din calitatea sa de coordonator al Comisiei pentru dezvoltarea regională, de la comitetul regiunilor, pentru suportul pe care-l oferă printr-o colaborare consecventă cu Parlamentul European, pentru tot ce înseamnă dezvoltarea regiunilor europene”, a declarat eurodeputatul Daniel Buda. 


„Această resursă financiară pe care am alocat-o de la nivelul Parlamentului European se înscrie într-un complex de măsuri pentru sprijinirea și dezvoltarea regiunilor, nu doar a țărilor membre. 

Cei 40 de milioane de euro se adaugă altor sume alocate, cu direcție clară pentru România. 


Acum trei săptămâni am reușit să punem pe masa Comisiei Europene nevoile din România, prin care am obținut o alocare de 34,5 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului de irigații și refacerea infrastructurii, ca urmare a inundațiilor care au avut loc în România.

CITEȘTE ȘI: 
Daniel Buda: „Salut adoptarea de către Parlamentul European a alocării pentru România a 33,9 de mil. € pentru combaterea secetei”

Aceste fonduri se alătură altei sume de 80 de milioane de euro, pentru sprijinirea fermierilor afectați de războiul din Ucraina. 


Sunt peste 100 de milioane de euro, bani alocați peste bugetul inițial destinat României, prin eforturile parlamentarilor europeni în care am pus pe masa Comisiei Europene nevoile și realitățile din România. 

Aceste nevoi au fost recunoscute, context în care am obținut finanțarea adecvată pentru a sprijini aceste sectoare”, a precizat Daniel Buda. 

Europarlamentarul clujean a amintit de cele mai recente rapoarte statistice ce au reliefat că la nivel european un număr de 33 de milioane de cetățeni nu își permit o masă caldă odată la trei zile. 

Calitate înaltă pentru produsele apicole și limitarea cărnii sintetice

În ceea ce privește calitatea produselor apicole, o nouă directivă aprobată la nivel european va permite stabilirea clară a provenienței mierii de albine, prin etichetarea corespunzătoare a produselor apicole, aspect ce va permite asigurarea calității mierii de proveniență românească pe piața europeană. 

„La nivelul Uniunii Europene, mierea de albine este produsul cel mai falsificat dintre toate produsele de pe piață: 47% din cantitățile de miere care intră în UE sunt falsificate și ele provin din China și din Ucraina. 

La propunerea făcută alături de colegii mei, am reușit să impunem obligativitatea ca pe etichetele de pe borcanele cu miere sau orice alte recipiente să țările de proveniență pentru aceste amestecuri, dar și procentele de miere din aceste amestecuri”, a explicat Daniel Buda. 

De altfel, eurodeputatul PNL Cluj, Daniel Buda, a amintit și de problema legată de carnea sintetică, proiect ce a fost respins la nivel european. 

„În cadrul Comisiei de Agricultură, am reușit respingerea prevederilor ce permiteau utilizarea cărnii sintetice. Ați fi surprinși să constatați că am avut 11 colegi europarlamentari, din diverse state membre ale Uniunii Europene, care au susținut această chestiune. 

Eu cred că la nivel european nu putem accepta să folosim carnea sintetică, care nu înseamnă altceva decât luarea a 2-4 celule de la oricare animal, care se puneau în nișe etuve metalice și erau hrănite cu nișe substanțe pentru a avea steak-ul pe masă. 

Ori eu cred că nu puteam permite o asemenea abordare pe această direcție”, a explicat Daniel Buda. 

România și Uniunea Europeană au suficiente capacități în sectorul agricol pentru a garanta securitatea alimentară, potrivit sursei citate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Daniel Buda: „Salut adoptarea de către Parlamentul European a alocării pentru România a 33,9 de mil. € pentru combaterea secetei”

PPE a votat egalizarea subvențiilor între fermierii din statele membre. Buda: „O zi importantă pentru fermierii din România”

abonare newsletter