Politică

Care sunt șansele României să intre în Schengen? Președinta Parlamentului European: „Vom găsi o soluție”

Președinta Parlamentului European a fost întrebată care sunt șansele să fie luată o decizie privind aderarea României la Schengen în timpul președinției actuale. Răspunsul a fost unul optimist.

Președinta PE a avut o reacție pozitivă privind aderarea României la Schengen / Foto: depositphotos.com Președinta PE a avut o reacție pozitivă privind aderarea României la Schengen / Foto: depositphotos.com

 

 


Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie, într-un răspuns la întrebarea adresată de agerpres.ro privind şansele ca în timpul actualei preşedinţii semestriale a Consiliului UE să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României şi a Bulgariei la Schengen.

 


„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011 (...) Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile”, a declarat Roberta Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom, la sediul PE din Bruxelles.

CITEȘTE ȘI:
Ministrul de externe al Ungariei, mesaj ferm de la Timișoara pentru extinderea Schengen: „E timpul pentru România, prietenii noștri austrieci să nu-i stea în cale!”
Eugen Tomac: „România pierde anual peste 10 miliarde de euro din cauză că nu e în spațiul Schengen”

 


Bulgaria şi România doresc să devină membre ale spaţiului de liberă circulaţie, dar Austria şi Olanda au blocat o decizie pozitivă la Consiliul JAI din decembrie anul trecut. Aceste țări au invocât drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranţi.

Aderarea Bulgariei a fost blocată de Olanda şi Austria, dar în cazul României opoziţia a venit doar din partea Austriei.


„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: 'Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină'. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie”, a spus Metsola.

Până la încheierea Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, la sfârşitul anului, mai sunt programate trei reuniuni ale Consiliului miniştrilor de interne din UE: pe 28 septembrie, 18 octombrie şi 4 decembrie.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ridicarea controalelor la frontiera cu România în Schengen, în atenţia Consiliului Schengen pentru următorul ciclu 2023-2024

Viena va continua să blocheze aderarea României. Ministrul austriac de Externe: „Ca ţară situată în inima Europei, Austria este o mare beneficiară a spaţiului Schengen şi dorim ca el să funcţioneze”

abonare newsletter