Politică

Ministrul de externe al Ungariei, mesaj ferm de la Timișoara pentru extinderea Schengen: „E timpul pentru România, prietenii noștri austrieci să nu-i stea în cale!”

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a cerut ferm Austriei să nu mai blocheze aderarea României la Spaţiul Schengen, într-o conferință susținută la Timișoara.

În imagine: Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, la Timișoara/Foto: Szijjártó Péter Facebook.com În imagine: Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, la Timișoara/Foto: Szijjártó Péter Facebook.com

 

 


În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, la Timişoara, împreună cu ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, şeful diplomaţiei ungare a declarat că între cele două ţări există zece legături rutiere care deocamdată pot fi ţinute deschise doar o zi pe săptămână, pentru că României nu i s-a permis încă aderarea la Spaţiul Schengen.

 


„Prin urmare, aş dori să rog prietenii noştri austrieci, în mod politicos, dar ferm – ca să nu zic că îi somez – să nu obstrucţioneze aderarea României la Spaţiul Schengen, în această toamnă”, a declarat oficialul ungar, potrivit MTI. 

CITEȘTE ȘI: 
Ungaria vine cu autostrada până la Satu Mare

Ministrul ungar de externe şi-a exprimat, totodată, speranţa că decizia în această privinţă se va baza pe fapte reale. Austria este singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen


Péter Szijjártó a declarat că este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la Spaţiul Schengen.

Acest lucru ar însemna zece noi puncte de trecere a frontierei, iar astfel timpii de așteptare de la graniţă s-ar reduce substanțial.


„Două noi puncte de trecere a frontierei cu România. Cu asta, numărul trecerilor la granița țărilor noastre crește de la doisprezece la paisprezece și am convenit cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu că acesta este doar începutul!”, a notat Szijjártó.

În imagine: Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, la Timișoara/Foto: Szijjártó Péter Facebook.com

Vineri au fost încheiate două memorandumuri de înțelegere între România și Ungaria pentru înființarea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche -Kübekháza și realizarea unei noi conexiuni rutiere la Cenad. Pentru comunitățile din zona Cenad-Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. 


Szijjártó a subliniat că România este a treia cea mai importantă piaţă de export a Ungariei şi o locaţie populară pentru investiţii cu capital maghiar, în plus, ambele ţări au comunităţi naţionale care trăiesc pe teritoriul celeilalte.

„Este timpul să nu mai deranjăm relaţia dintre cele două ţări prin controlul de la frontieră”, a spus ministrul ungar de externe.

Până la sfârșitul anului 2026, România și Ungaria ar putea realiza o legătură pe autostradă între orașul de graniță Nyíregyháza și Satu Mare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria vine cu autostrada până la Satu Mare

Românii au „boicotat” firmele și băncile austriece din vorbe. Băncile cu capital austriac fac în continuare profit în România

Viena va continua să blocheze aderarea României. Ministrul austriac de Externe: „Ca ţară situată în inima Europei, Austria este o mare beneficiară a spaţiului Schengen şi dorim ca el să funcţioneze”

abonare newsletter