Politică

Ciucă, despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina: „România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, referitor la solicitarea PSD privind suspendarea importurilor de cereale din Ucraina, că orice măsură care va fi luată va respecta regulamentul Uniunii Europene, pentru a nu afecta fermierii din România.

Premierul Nicolae Ciucă, declarații privind suspendarea importurilor de cereale din Ucraina / Foto: Nicolae Ciucă - Facebook Premierul Nicolae Ciucă, declarații privind suspendarea importurilor de cereale din Ucraina / Foto: Nicolae Ciucă - Facebook

 

 


Premierul Ciucă a menționat și că ţara noastră poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană.

 


„După cum foarte bine ştiţi, am luat o decizie ca, împreună cu alţi cinci premieri, să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment, vă pot spune că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei Dombrovskis, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat la finalul acestei şedinţe să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o”, a afirmat Ciucă, la Parlament, întrebat în legătură cu suspendarea importurilor de cereale şi de alte produse din Ucraina.

Potrivit acestuia, sunt mai multe categorii de produse afectate şi sunt discuţii nu numai privind importul brut de cereale, ci şi de miere de albine, ulei, lapte, inclusiv carne de pui.


El a spus că sunt în vedere măsuri care să fie stabilite împreună cu Comisia Europeană „pentru a avea o măsură unitară”, precizând că ţara noastră primeşte de la Comisie sprijin pentru agricultori şi investiţii.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că în acest moment se aplică un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile, care trebuie revăzută. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia. (...) Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi, de asemenea, să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm”, a adăugat premierul.


Discuții cu fermierii din România

Premierul a mai spus că în săptămânile trecute a avut întâlniri cu fermierii din România şi a discutat toate măsurile care trebuie luate.

„Ştiţi foarte bine că domnul preşedinte Iohannis a intervenit pe lângă preşedintele Comisiei astfel încât să putem să primim bani mai mulţi de la Comisie. În acest moment se analizează şi probabil că vom primi drept răspuns inclusiv această variantă de mărire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina. Şi eu sunt întru totul de acord că trebuie să vedem acest set de măsuri. De altfel asta am şi dorit prin scrisoarea pe care am adresat-o, să facem în aşa fel încât anumite categorii să nu fie afectate, fermierii să nu fie afectaţi, să fie sprijiniţi. (...) Astăzi, la ora 5, i-am transmis domnului ministru Daea că trebuie să participe în şedinţa din această după-amiază de la nivelul Comisiei cu soluţie. Deci, vine şi cu soluţie. În urma acestei şedinţe, va comunica public care au fost rezultatele acestei şedinţe”, a menţionat Nicolae Ciucă.


Întrebat cum vede solicitarea PSD de suspendare a importurilor de cereale, Ciucă a spus: „Orice măsură pe care o luăm o vom lua în aşa fel încât să respectăm regulamentul Uniunii Europene şi să facem în aşa fel încât să nu afectăm fermierii din România”.

„Măsurile şi discuţiile pe care le-am avut la Guvern cu fermierii sunt îndreptate în sprijinul acestora şi vom continua să asigurăm aceste de măsuri”, a arătat Ciucă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fermierii amenință cu un nou PROTEST pe drumurile din țară. Cer interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole din Ucraina

România și-a dat acordul ca navele cu cereale din Ucraina să treacă prin canalele Chilia şi Bâstroe

Ultimele Stiri
abonare newsletter