Actualitate

Fermierii amenință cu un nou PROTEST pe drumurile din țară. Cer interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole din Ucraina

Un nou protest este anunțat de fermierii români, dacă autoritățile nu iau măsuri pentru interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență Ucraina.

Fermierii amenință cu un nou PROTEST pe drumurile din țară. FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan Fermierii amenință cu un nou PROTEST pe drumurile din țară. FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan

 

 


Asociațiile de fermieri solicită președintelui, Guvernului și Ministerului Agriculturii să întreprindă toate demersurile legale și diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență Ucraina în perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024. Altfel, pe 7 iunie 2023 va începe un protest național mult mai amplu decât cel din 7 aprilie 2023, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea precizată anterior, scrie Economica.net

 


Organizațiile solicită în continuare președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, președintelui PSD Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii Petre Daea să intervină la Bruxelles pentru interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024. Printre asociațiile care au formulat solicitările se numără Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC, Federația Națională PROAGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR.

În caz contrar, pe 7 iunie 2023, fermierii vor începe un protest național mult mai amplu decât cel din 7 aprilie 2023, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea precizată anterior.


„În perioada următoare membrii noștri vor adopta o poziție de expectativă, cu niciun fel de îngăduință față de vreo viitoare lipsă de reacție a autorităților”, anunță fermierii.

Zeci de mii de fermieri au protestat săptămâna trecută

La primul protest al fermierilor au participat peste 10.000 de fermieri și peste 3.500 de utilaje agricole care au manifestat pașnic în foarte multe județe din țară (Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Cavasna, Cluj, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea și desigur, București).


Potrivit acestora, suma de 10 milioane de euro alocată României pentru atenuarea pierderilor este insignifiantă. Aceste fonduri pot cel mult, a fi redirecționate pentru refacerea, măcar parțială, a infrastructurii rutiere avariate în urma tranzitului intensiv al mărfilor ucrainiene.

„Impactul resimțit de fermierii din România este de greu de estimat astazi pentru ca intreaga economie a produselor agricole si agroalimentare a fost direct si grav afectată. În anul de recoltă 2023 majoritatea producătorilor agricoli vor fi puși în situația de a-și închide fermele din cauza costurilor mari de înființare a culturilor agricole, iar perspectiva unor prețuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condițiile unor producții bune nu vor aduce salvarea fermierilor”, spun fermierii.


„Comunicarea Alianței cu autoritățile europene va continua intens, atât prin intermediul Copa-Cogeca, dar și prin mesaje către eurodeputații români; vom transmite notificări către presa europenă și vom exercita presiuni constante pentru ca situația fermierilor din România să fie remediată în regim de urgență”, mai spun aceștia.

AAC însumează o suprafață totală de  peste 3 milioane ha, la care se adaugă 1,7 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, acoperind un procent de peste 56,5 % din numărul de angajați din sector, pe întreg teritoriul României, și a celor care activează în industria alimentară și cumulează o cifră de afaceri de 35%, respectiv un număr de angajați de peste 20% din totalul sectorului alimentar românesc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Atenție! Fermierii din Cluj protestează. 50 de utilaje agricole vor circula în coloană vineri, cu viteză redusă, pe drumuri din județ. Vezi traseul

Ultimele Stiri
abonare newsletter