Național

România solicită consolidarea Flancului Estic. Ciucă: Amenințările de securitate din Marea Neagră reclamă întărirea prezenței NATO

Războiul Moscovei în Ucraina, precum și doborârea dronei americane de la baza aeriană Câmpia Turzii au crescut insecuritatea la Marea Neagră. România cere consolidarea prezenţei NATO în zonă.

România cere întărirea prezenței NATO în zona Mării Negre/În imagine - Drona americană doborâtă deasupra Mării Negre din cauza avioanelor rusești. Sursa: eucom.mil România cere întărirea prezenței NATO în zona Mării Negre/În imagine - Drona americană doborâtă deasupra Mării Negre din cauza avioanelor rusești. Sursa: eucom.mil

 

 


Încă din toamna anului trecut, România a solicitat în cadrul întrevederilor purtate cu partenerii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord întărirea Flancului Estic și creșterea prezenței NATO în zona Mării Negre

 


Premierul Nicolae Ciucă a accentuat, joi, necesitatea creșterii gradului de securitate din Marea Neagră, în condițiile invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina. 

De altfel, incidentul de la mijlocul lunii martie, când drona MQ-9 Reaper a fost doborâtă din cauza avioanelor rusești deasupra Mării Negre, la scurt timp după ce decolase de la o bază aeriană din România, cel mai probabil din Câmpia Turzii, reprezintă un precedent periculos ce reclamă o întărire a prezenței NATO în zonă, potrivit lui Nicolae Ciucă. 


„Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în ape teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei. 

În afară de zone interzise, cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea, controlată ulterior, a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare sau o intervenţie similară şi periculoasă, dar sub denumirea operaţiunii directe calificate, fără utilizarea armamentului din dotare, la adresa avionului polonez participant la o misiune europeană FRONTEX, într-un zbor agresiv şi imprudent, periculos şi descurajator al aeronavelor ruse”, a afirmat, joi, prim-ministrul Ciucă la Forumul de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.


CITEȘTE ȘI: 

Drona americană doborâtă de Rusia deasupra Mării Negre ar fi decolat de la o bază aeriană din România

Abuzul produs de Rusia nu vizează doar Ucraina, ci cuprinde arii întregi din Marea Neagră, aspect ce reprezintă un pericol pentru vasele comerciale, dar nu numai. 

Schimbările în materie de securitate necesită o revizuire a prezenței NATO în regiune.


„Am văzut, cu ocazia lui 23 februarie 2022 trecerea spre o nouă-veche paradigmă a războiului pe scară largă, de durată, de mare intensitate ca ameninţare. 

Astfel, pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi a armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele nu doar ale ţării aflată în conflict, dar şi a ţărilor Europei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă. 

Pentru consolidarea securității spațiului euroatlantic, România continuă să susțină necesitatea unei prezențe crescute a NATO în Marea Neagră.

În cadrul întrevederii avute la București cu cancelarul german Olaf Scholz, la începutul lunii trecute, președintele Iohannis a reiterat importanța strategică a zonei și a subliniat necesitatea includerii problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România susține creșterea gradului de apărare. Iohannis: Este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră

Drona americană doborâtă de Rusia deasupra Mării Negre ar fi decolat de la o bază aeriană din România

Primele imagini filmate de drona americană doborâtă de ruşi în Marea Neagră. Elicea dronei, vizibil deteriorată. VIDEO

România vrea creșterea gradului de apărare pe Flancul Estic. Iohannis: E nevoie de planuri foarte concrete, în cazul unui atac să știm exact cine și ce trupe trimite

abonare newsletter