Monitorul Cartierelor

Parc de joacă, amenajat pe locul unei centrale dezafectate, în Mănăștur. Investiție de aproape 2 milioane de lei

Clujul intră într-o nouă fază de reconversie a spațiului urban. Dacă desființarea garajelor de tablă este un demers deja răspândit în cartierele orașului, primăria începe o nouă etapă, prin demolarea centralelor termice dezafectate și valorificarea spațiului dintre blocuri.

La Cluj începe demolarea centralelor termice dezafectate și valorificarea spațiului dintre blocuri La Cluj începe demolarea centralelor termice dezafectate și valorificarea spațiului dintre blocuri

 

 


Centralele termice care nu mai funcționează ar putea fi demolate de primărie, iar spațiul rezultat, regândit sub forma unor parcuri de joacă și spații verzi între blocuri. Un prim demers de acest fel este în desfășurare în cartierul Mănăștur, pe strada Primăverii, la o centrală care nu mai furnizează energie termică.

 


Proiectul a fost demarat în 2020, iar recent, Primăria Cluj-Napoca a lansat anunțul prin care caută o firmă care să se ocupe de reamenajare. Contractul scos la licitație vizează demolarea parțială a centrale termice CT19 din Mănăștur, strada Primăverii, menținerea parțială a structurii și amenajarea unui loc de joacă. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Este vorba de un teren de circa 950 de metri pătrați, delimitat de strada Grigore Alexandrescu la Nord, Aleea Rucăr la Sud, strada Agronomilor la Vest şi Primăverii la Est.

Primăria pune la bătaie 1.975.623,96 lei, bani proveniți din fonduri bugetare, pentru realizarea lucrărilor în cadrul acestui proiect.


Centralele dezafectate ar putea primi altă destinație

Proiectul, primul de acest fel la nivelul municipiului Cluj-Napoca, poate deschide calea spre demolarea centralelor termice dezafectate, existente în mai multe zone din oraș. 

„Imobilul a avut destinația de centrală termică de cartier iar demolarea acestuia este motivată de faptul că toți consumatorii racordați la instalațiile de alimentare cu energie termică sunt deconectați de la sistemul centralizat, respectiv din acest obiectiv nu se mai livrează energie termică, centrala fiind eliberată de toate echipamentele necesare producerii și furnizării energiei termice”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre aprobat de consilierii locali în 2020. „Va fi menținut postul de transformare a energiei electrice, înglobat în structura centralei termice”.


Astfel, ținând cont de faptul că zona specificată prezintă un deficit de spațiu verde, municipalitatea a decis realizarea unei investiții în acest sens. Prin investiție, se dorește ca zonei să îi fie redat aspectul modern prin care să se creeze un cadru prielnic pentru recreere și posibilitatea de organizare, în cadrul acestuia, de manifestări socio-culturale de mică anvergură. 

În cadrul parcului, vor fi amenajate alei și zone verzi, cu arbuști decorativi și gazon rulat, vor fi amplasate echipamente de joacă pentru copii, aparate de fitness, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, foișor, mese de ping-pong, covoare de dale de cauciuc, bănci, coșuri de gunoi inteligente, iluminat public inteligent și cișmele.

Demersuri similare în toate cartierele clujene

Acesta nu este însă un demers izolat. Primarul Clujului, Emil Boc, a confirmat pentru monitorulcj.ro încă din 2020 că municipalitatea are în vedere inițiative de acest fel în toate cartierele clujene.

Asemănător garajelor de tablă, față de care administrația locală a desfășurat o adevărată campanie de demolare, centralele termice dintre blocuri sunt inestetice și deseori ocupă spațiul dintre blocuri degeaba, multe dintre ele nemaifiind funcționale în prezent.

CITEȘTE ȘI:

Grădinița „Floare de Iris” din Cluj-Napoca, aproape finalizată. Va avea 9 grupe de câte 20 de preșcolari. VIDEO

Au început lucrările pe platoul Sălii Sporturilor. Parcarea de peste 300 de locuri va dispărea. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter