Monitorul Cartierelor

Parc în Mănăștur, pe locul unei centrale termice dezafectată. Demersuri similare în toate cartierele Clujului

O centrală termică din cartierul Mănăștur va fi demolată, pe locul acesteia urmând să fie amenajat un loc de joacă.

 

 


Centralele termice care nu mai funcționează vor fi demolate de primărie, care va amenaja parcuri de joacă și spații verzi pe locul acestora. Un prim demers de acest fel este în desfășurare în cartierul Mănăștur, pe strada Primăverii, la o centrală care nu mai furnizează energie termică.

 


„Imobilul a avut destinația de centrală termică de cartier iar demolarea acestuia este motivată de faptul că toți consumatorii racordați la instalațiile de alimentare cu energie termică sunt deconectați de la sistemul centralizat, respectiv din acest obiectiv nu se mai livrează energie termică, centrala fiind eliberată de toate echipamentele necesare producerii și furnizării energiei termice”, se arat în referatul de aprobare a proiectului.

În ședința de marți, 15 decembrie, consilierii locali vor aproba un proiect de hotărâre ce prevede modificarea hotărârii din 10 septembrie, astfel încât postul de tranfsormare a energiei electrice să fie menținut, urmând a fi demolată doar structura centralei termice.


„Va fi menținut postul de transformare a energiei electrice, înglobat în structura centralei termice”, se arată în documentul citat.

Investiție de peste 2 milioane de lei

În şedinţa consiliului local din 10 septembrie 2020, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre privind demolarea unei centrale termice şi realizarea unui parc de cartier, pe strada Primăverii din Mănăştur.


Potrivit documentației ce însoțește proiectul de hotărâre, este vorba de un teren de circa 950 de metri pătrați, delimitat de strada Grigore Alexandrescu la Nord, Aleea Rucăr la Sud, strada Agronomilor la Vest şi Primăverii la Est. Investiţia este estimată la peste 2,07 milioane de lei cu TVA, bani din bugetul local, durata de execuţie a lucrărilor fiind de doi ani.

„Ținând cont de faptul că zona specificată prezintă un deficit de spațiu verde, este necesară realizarea unei investiții în acest sens. Prin această investiție, se dorește ca zonei să îi fie redat aspectul modern prin care să se creeze un cadru prielnic pentru recreere și posibilitatea de organizare, în cadrul acestuia, de manifestări socio-culturale de mică anvergură. Pentru amenajarea parcului, proiectul propune următoarele: crearea de alei și amenajarea unei zone verzi tânără, cu arbuști decorativi și gazon rulat, montarea unor echipamente de joacă pentru copii, montarea de aparate de fitness, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, amplasarea unui foișor, montarea unor mese de ping-pong (minim 2 bucăți), montarea de covoare de dale pătrate de cauciun și borduri, montarea de dale de cauciuc tip șotron, și bordurile aferente, montarea de bănci și băncuțe, montarea de coșuri de gunoi inteligente, amplasare iluminat public inteligent, montare de cișmele, montarea unui Panou cu Regulamentul și programul de funcționare”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.


Demersuri similare în toate cartierele clujene

Acesta nu este însă un demers izolat. Primarul Clujului, Emil Boc, a confirmat pentru monitorulcj.ro că municipalitatea are în vedere inițiative de acest fel în toate cartierele clujene, dar momentan, administrația se află încă în discuții cu Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca.

Asemănător garajelor de tablă, față de care administrația locală a desfășurat o adevărată campanie de demolare, centralele termice dintre blocuri sunt inestetice și deseori ocupă spațiul dintre blocuri degeaba, multe dintre ele nemaifiind funcționale în perezent.

CITEȘTE ȘI

VIDEO. Parkingul Primăverii 20 și spațiul de joacă din apropiere au fost finalizate

 

abonare newsletter