Externe

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sărbătorește astăzi jubileul de platină. Șapte decenii de domnie, marcate de evenimente

La 6 februarie 2022 se împlinesc 70 de ani de la proclamarea şi de la încoronarea prinţesei moştenitoare Elisabeta, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sărbătorește astăzi jubileul de platină. Șapte decenii de domnie, marcate de evenimente Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii sărbătorește astăzi jubileul de platină. Șapte decenii de domnie, marcate de evenimente

 

 


Regina Elisabeta a II-a a devenit șef de stat peste șapte țări, la 6 februarie 1952 și anume Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Pakistan, Ceylon și Africa de Sud. Erau țări independente, cu instituții distincte, doar persoana monarhului era aceeași.

Deşi duminică s-au împlinit 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, celebrările oficiale, cu festivităţi stradale şi o slujbă la catedrala Saint Paul din Londra, vor avea loc între 2 şi 5 iunie.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

Momente importante care au marcat viața personală a Reginei Elisabeta a II-a

 


Prințesa Elisabeta a II-a urcă pe tron

În urmă cu 70 de ani, la 6 februarie 1952, Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul britanic la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea.


Încoronarea

Încoronarea ei a avut loc peste un an mai târziu, în data de 2 iunie 1953. Ceremonia de la Westminster Abbey a fost prima încoronare care a fost transmisă în direct la televiziune în 44 de limbi.

Jubileul de Argint

În 1977, regina și-a sărbătorit Jubileul de Argint, 25 de ani de domnie. Ceremonia din Parlament a fost urmărită la televiziune de 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Prima întâlnire cu Papa Ioan Paul al II-lea

În 1980, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei vizite de stat la Vatican a unui monarh britanic. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat la rândul său Marea Britanie doi ani mai târziu. În 2014, Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.

Regina scapă nevătămată din atentate

În mai 1981, Elizabeta a scăpat nevătămată dintr-un atentat cu bombă atribuit Armatei Republicane Irlandeze la inaugurarea unui terminal petrolier în Insulele Shetland. Deși au mai existat și alte atentate cu bombă de-a lungul domniei sale, în 1981 au fost trase și șase gloanțe oarbe în timp ce Elisabeta a II-a participa călare la o ceremonie la Londra. Apoi, câteva luni mai târziu, suverana a fost ținta unei tentative de asasinat în Noua Zeelandă.

1992, anul negru pentru Regină

Anul 1992 a fost un an negru pentru regină. Trei dintre copiii ei ajung să se despartă, iar o parte din Castelul Windsor este distrus de un incendiu. Ea se va referi la acest an folosind cuvintele din latină „annus horribilis”, pe 25 decembrie 1992, în discursul său tradițional de Crăciun.

Moare prințesei Diana

La 31 august 1997, prințesa Diana, care fusese nora sa până cu un an în urmă, a murit într-un accident de mașină la Paris. În timp ce poporul britanic și-a prezentat omagiile depunând de flori la Palatul Buckingham, regina a rămas foarte discretă, o reacție ce a provocat multe critici la vremea respectivă, stârnind sentimente anti-regalitate.

Reconcilierea cu Irlanda

În mai 2011, Regina Elisabeta a II-a a petrecut patru zile în Irlanda. A fost pentru prima după 100 de ani, când un monarh britanic a vizitat această țară care devenise independentă în 1911.

Această vizită a marcat reconcilierea dintre cele două națiuni, care nu au trecut încă peste masacrul luptătorilor pentru independență irlandezi, din 1916, de către armata britanică. Regina își va exprima „cea mai profundă compasiune” pentru victimele istoriei lor comune tulburi.

Jubileul de Diamant

În iunie 2012, regina a împlinit 60 de ani pe tron și a fost sărbătorită cu mare fast: Jubileul de Diamant. Evenimentul este excepțional, deoarece era doar a doua oară în ultimii 1.000 de ani când un suveran englez atingea o asemenea longevitate pe tron. Se mai întâmplase doar în 1897, pe vremea Reginei Victoria. În timpul ceremoniei Jubileului de Diamant din 3 iunie 2012, sute de ambarcațiuni au navigat pe Tamisa, la Londra, pentru a sărbători cei 60 de ani de domnie a reginei. 

Moartea prințului Philip

În 2021, după 73 de ani de căsnicie, Regina Elisabeta a II-a își vede soțul, prințul Philip, murind la vârsta de 99 de ani la doar câteva săptămâni după ce a fost externat din spital. Moartea prințului rămâne un eveniment trist pentru familia regală, dar și pentru poporul britanic, un popor care acum se poate bucura, în schimb, de cea de-a 70-a aniversare a domniei reginei lor.

 

CITEȘTE ȘI:

Palatul Rhédey din centrul Clujului, locul în care a copilărit stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. FOTO

Un băiat de 19 ani a vrut să o ucidă pe Regina Elisabeta. Tânărul, prins în zona Castelului Windsor înainte de a acționa

Ultimele Stiri
abonare newsletter