Actualitate

BREAKING NEWS. Prințul Filip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit la 99 de ani

Prințul Filip a murit vineri, la 99 de ani, la doar câteva săptămâni după ce a fost externat din spital.

 

 


Prințul Filip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit vineri, conform unui anunț oficial făcut de Palatul Buckingham.

„Cu profund regret, Majestatea sa regina a anunțat decesul iubitului său soț, Alteța sa regală Prințul Filip, ducele de Edinburgh”, se arată în comunicatul oficial.


Filip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, a fost cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, fiind născut pe data de 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia. El a primit titlul de prinț al Greciei și Danemarcei și ulterior a devenit soțu reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

În 1947, Filip a obținut cetățenia britanică și a renunțat la tronurile Greciei și Danemarcei. El a adoptat numele mamei sale, Mounbatten. În perioada respectivă a cunoscut-o și pe regina Elisabeta.


Cei doi s-au căsători pe 20 noiembrie 1947, iar Filip a primit titlul de Alteță Regală, pe lângă cel de baron de Greenwich, conte de Merioneth și duce de Edinburgh. În urma mariajului au rezultat prințul Charles  Charles Philip Arthur George, născut în 1948. El a fost urmat de prinţesa Anne Elizabeth Alice Louise (1950), prinţul Andrew Albert Christian Edward (1960) şi prinţul Edward Anthony Richard Louis (1964).

Celebru pentru caracterul puternic, dar şi pentru gafele şi glumele sale mai puţin inspirate, alături de devotamentul lui faţă de coroana britanică, ducele de Edinburgh a exprimat adeseori în public opinii tranşante, plasând uneori în situaţii stânjenitoare o monarhie care încerca să renunţe la imaginea ei tradiţională şi excesiv de conservatoare.


Prinţul Philip s-a implicat şi în numeroase angajamente filantropice. A fost preşedintele World Wildlife Fund (WWF) din 1981 până în 1996, iar programul său International Award a permis unui număr de peste 6 milioane de tineri adulţi să participe la servicii comunitare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor manageriale şi activităţi fizice.

El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea.


În 2011, pentru a sărbători momentul în care soţul ei a împlinit vârsta de 90 de ani, regina Elisabeta a II-a a acordat titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.

În mai 2017, Palatul Buckingham a anunţat că prinţul Philip, care a fost unul dintre cei mai activi membri ai casei regale, participând la peste 22.000 de apariţii individuale la diverse evenimente, urma să renunţe la angajamentele sale publice începând din luna august. Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip datează din 2 august 2017. De atunci, el a continuat totuşi să o însoţească pe regina Elisabeta a II-a la aumite evenimente oficiale.

Cuplul regal a celebrat în noiembrie 2017 nunta de platină la Castelul Windsor, situat la 30 de kilometri de Londra. Clopotele de la Westminster Abbey, unde Philip şi Elisabeta s-au căsătorit în 1947, au răsunat cu acea ocazie timp de trei ore, în semn de omagiu adus cuplului regal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter