Externe

UE va aloca încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova

Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău.

Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova/ Foto: pixabay.com Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova/ Foto: pixabay.com

 

 


Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, transmite miercuri Radio Europa Liberă Moldova, care citează EUobserver.

 


Potrivit sursei, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un „radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Restul banilor vor fi cheltuiţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi camionete, stivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare şi antipiraterie informatică.


Banii vor fi finanțați din programul Facilităţii Europene pentru Pace

Banii urmează să provină din programul Facilităţii Europene pentru Pace (European Peace Facility), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este destinată Ucrainei.

Achiziţiile pentru Republica Moldova vor fi gestionate de sucursala de achiziţii militare a Estoniei - Centrul estonian pentru investiţii în domeniul apărării. Republica Moldova intenţionează, de asemenea, să achiziţioneze „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul măsurilor de asistenţă ale UE”, adaugă EUobserver.


Pe 6 martie, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi liderul partidului de guvernământ (PAS), Igor Grosu, a declarat într-un interviu că autorităţile moldoveneşti au solicitat UE sisteme de apărare antiaeriană, prin intermediul programului Facilităţii Europene pentru Pace.

„Autorităţile europene şi-au exprimat disponibilitatea”, a spus Grosu, adăugând că „decizia este încă în curs de analiză”.


De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, mai multe rachete au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova şi fragmente de rachete au căzut în câteva localităţi din nordul republicii, la graniţa cu Ucraina.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Daniel Buda, întâlnire cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova: „Relația UE cu Moldova trebuie să treacă la următorul pas”

Eugen Tomac: „Republica Moldova traversează cea mai dificilă perioadă de după obținerea independenței”

abonare newsletter