Educație

Admitere UBB Cluj 2022-2023. TOT ce trebuie să știi despre admitere și locurile la buget sau taxă

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) scoate pentru anul acesta universitar peste 28.000 de locuri la nivel de licență și master. Află de ce este important ca pe diploma unui student să scrie UBB.

De la stânga la dreapta, Prof. univ. dr. Adrian Petrușel prorector UBB, Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Conf. univ. dr. Anna Soós, prorectorul responsabil de linia maghiară, educație şi curriculum / Foto: Monitorul de Cluj De la stânga la dreapta, Prof. univ. dr. Adrian Petrușel prorector UBB, Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Conf. univ. dr. Anna Soós, prorectorul responsabil de linia maghiară, educație şi curriculum / Foto: Monitorul de Cluj

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va scoate la concurs pentru anul universitar 2022-2023, un număr de 5.231 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.250 de locuri în regim cu taxă și 2.910 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. 


 

Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 40 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 177 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 151 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


La nivel de master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2022-2023, un număr de 3.635 de locuri la buget şi 6.208 de locuri la taxă. Un număr de 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială. De asemenea, 89 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Candidații vor putea alege între cele 251 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 239 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).


Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 11 și 28 iulie 2022, iar toate informațiile sunt disponibile pe site-ul dedicat admiterii: http://admitere.ubbcluj.ro/ro/.

Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB. Pentru admiterea în anul universitar 2022-2023 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.


Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Specializări noi la licență și master

Admiterea în anul universitar 2022-2023 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  o specializare nouă la nivel licență, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Știința datelor sociale - 3 ani, cu frecvență) și nu mai puțin de opt programe noi de studiu la nivel de master:

  • Știința datelor în industrie și societate (limba engleză) la Facultatea de Matematică și Informatică
  • Studii de lingvistică și finlandeză (în limba finlandeză) la Facultatea de Litere
  • Business analytics și managementul informațiilor la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor
  • Masterat didactic în Economie la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor
  • Masterat didactic în Economie (limba maghiară) la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor
  • Artă muzicală în context contemporan la Facultatea de Teologie Reformată și Muzică
  • Ingineria proiectării produselor la Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar UBB Reșița
  • Ingineria proiectării produselor/Product Design Engineering (în limba engleză) la Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului Universitar UBB Reșița

315 locuri bugetate la nivelul doctoratului

Numărul locurilor bugetate puse la dispoziția candidaților la studiile doctorale este, în acest an, de 315, cărora li se vor adăuga locurile cu taxă. 

În cadrul UBB sunt organizate 31 de şcoli doctorale care asigură atât o abordare disciplinară, cât şi interdisciplinară, a celor 32 de domenii acreditate. Un număr de cinci dintre aceste școli doctorale vor organiza două sesiuni de admitere în anul universitar 2022-2023 (iulie și septembrie), admiterea la celelalte școli doctorale urmând să aibă loc doar în sesiunea programată pentru luna septembrie 2022.

Forma de examinare pentru fiecare program este stabilită și comunicată de fiecare şcoală doctorală. 

UBB, cea mai bună universitate din România

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David a oferit marți, în cadrul unei conferințe de presă, câteva motive pentru care absolvenții ar trebui să candideze pentru un post la UBB. Rectorul a spus că dacă ar fi din nou absolvent, cu siguranță ar alege această universitate, deoarece îți deschide multe uși în carieră.

„Aș veni la UBB din mai multe motive. Nu doar că este cea mai veche universitate din țară asta arată că este o cultura academică de calitate care totuși a fost atrenată cu secole în urmă, este una dintre cele mai bune universități din țară, din Uniunea Europeană și chiar din Europa. Dacă iau programele specific din marile domenii în țară dacă nu suntem pe primul loc, suntem printre primii. Nu vreau să spun că la toate domeniile suntem pe primul loc, dar suntem printre primii și foarte aproape de cei care se află pe primul loc, dar la cele mai multe suntem pe primul loc așa cum s-a văzut și în clasamentul QS pe domenii care a fost dat în primăvară”, a spus Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai.

Potrivit rectorului UBB, Universitatea pe lângă excelență, aceasta are un profil de incluziune.

„Universitatea are un profil prin care valorificăm excelența, dar fiind o instituție publică vrem să fim inclusivi, vrem să fim mari. Credem că o instituție publică trebuie să fie deschisă spre tineri și cine își dorește să studieze la UBB își merită ca urmare a examenului de admitere să poată să studieze, să nu ajungă în varianta în care spune «Mi-aș fi dorit la UBB dar nu am avut bani sau resurse» (…) Suntem incluzivi pentru că credem că mai mulți tineri pot aducă un nivel mai mare de inteligență pe care îl folosim în logica excelenței. Aș veni și la UBB pentru că Clujul este un oraș frumos, fiind o legătură între UBB și Cluj. Cineva o să zică că acest oraș este scump, dar oportunitățile sunt mari”, a adăugat Daniel David.

Întrebat din ce zone ale României vin cei mai mulți studenți, orientativ rectorul UBB a spus că 20% dintre studenți sunt din Cluj, 40 din zona Transilvaniei și Banat, 30% din zona Moldovei și 10% din străinătate.

 

CITEȘTE ȘI:

Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, în topul mondial la cel puțin 10 discipline academice

UBB Cluj, în topul TIMES HIGHER EDUCATION 2022

UBB, în două clasamente internaționale. Primul loc în România la performanțele academice și responsabilitatea față de provocările planetei

Studenții UBB s-au calificat în FINALA competiției mondiale de studii de caz de la Harvard

abonare newsletter