Educație

Bursă școlară sau „extensie a alocației”? Bursa de performanță în Constanța e de 7 ori mai mare decât în Cluj-Napoca

Deși bursele școlare oferite elevilor din Cluj au fost mărite, acestea nu oferă protecție socială suficientă pentru copiii din medii vulneraible. Referitor la bursele de performanță, în Cluj-Napoca acestea sunt mai mici de aproape 7 ori decât cele din Constanța.

 

 


Alexandra Oană, consilier local USR, pune accent pe faptul că bursele școlare ar trebui să reprezinte un stimulent pentru performanța elevilor și protecție socială pentru elevii din medii defavorizate.

 


Un amendament USR-PLUS propune schimbarea algoritmului prin care se acordă bursele școlare pentru o recompensare mai eficientă a elevilor:

„Unul dintre amendamentele USR-PLUS la bugetul local propune un nou algoritm de acordare al burselor axat pe recompensarea mai eficientă a rezultatelor elevilor și pe diminuarea obstacolelor socio-economice cu care se confruntă elevii din medii vulnerabile, astfel stimulând performanța școlară în mod eficient, cât și oferind protecție socială reală”, anunță Alexandra Oană.


Ce burse școlare primesc elevii în Cluj-Napoca?

Primăria Cluj-Napoca acortă patru tipuri de burse elevilor care se încadrează în categoriile respective. Este vorba de bursa de performanță, merit, studiu și socială.

Totuși, consilierul local evidențiază faptul că aceste burse școlare nu reprezintă un ajutor major, ci „mai degrabă o extensie a alocației”:


„Vestea bună este că Primăria acordă toate cele patru tipuri de burse tuturor elevilor ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Vorbim în total de peste 23.227 de elevi pentru anul școlar în curs. Partea ce necesită atenție ține de faptul că, în prezent, bursele funcționează mai degrabă ca o extensie a alocației, decât ca un instrument de stimulare a performanței sau de asigurare a protecție sociale.”, susține Alexandra Oană.

Sumele burselor școlare:


Bursa de performanță - 150 lei
Bursa de merit - 120 lei
Bursa de studiu - 110 lei
Bursa socială (ajutor social) - 100 lei

Deși acestea au fost mărite, diferența între bursa de merit și cea de performanță nu reflectă un stimulent care să-i facă pe elevi să se străduie mai mult. Bursa de performanță este cu doar 30 lei mai mare decât cea de merit.

„În decembrie 2020, Guvernul a adoptat, în premieră, un cuantum minim al fiecărui tip de bursă situat la 100 lei, iar Consiliul Local a stabilit în aceeași lună nivelul fiecărei burse. (...) Diferența între bursa de performanță și bursa de merit este de 30 de lei pe lună, sumă ce nu reflectă efortul depus de un elev pentru a obține bursa de performanță comparativ cu efortul depus pentru a obține bursa de merit, prima acordându-se pentru premii și distincții la nivel național sau internațional, iar cea de-a doua pentru medii semestriale mai mari de 8.50 sau premii la nivel județean.”, a punctat consilierul local USR.

Bursa de performanță în Constanța, de aproape 7 ori mai mare decât în Cluj-Napoca

Deși în Cluj-Napoca se oferă multe burse școlare, iar sumele au crescut în 2021, acestea sunt foarte mici față de alte orașe din România.

În Constanța, bursa de performanță este de aproape 7 ori mai mare decât în Cluj-Napoca, ajungând la suma de 1000 lei. În același timp, în București sumele variază între 400 și 1200 lei. În Cluj-Napoca, bursa de performanță este de doar 150 lei.

„Spre comparație, în Constanța bursa de performanță este de 1000 lei, iar în sectoarele din București aceasta variază între 400 lei și 1200 lei.

De asemenea, de bursa de merit beneficiază nediferențiat elevii cu medii între 8.50 și 10, adică o plajă foarte largă de rezultate. Mai multe sectoare din București sau în alte municipii din țară recompensează diferit mediile între 8.50 - 8.99, 9.00 la 9.49 sau 9.50 -10.00, stabilirea unor praguri intermediare furnizând o motivație suplimentară pentru obținerea rezultatelor bune la învățătură”, a evidențiat consilierul local.

Alexandra Oană trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește bursele sociale oferite elevilor. Suma acestora este de 100 lei, bani care nu aduc asigură protecția de care au nevoie unii elevi.

„În ceea ce privește dimensiunea socială, bursele de ajutor social primesc cuantumul minim prevăzut de lege, adică 100 lei, iar cele de studiu, 110 lei, sume ce sunt departe de a asigura protecția de care elevii din medii vulnerabile au nevoie.”, menționează Oană.

Membrii USR-PLUS propun diferențierea burselor de merit în funcție de medie

Membrii USR-PLUS Cluj-Napoca propun printr-un amendament creșterea sumei burselor de performanță, diferențierea burselor de merit după media obținută de elev și creșterea burselor de studiu și burselor sociale:

Propuneri pentru bursele școlare în Cluj-Napoca:

- creșterea cuantumului pentru bursele de performanță la 465 lei. Impactul bugetar este minim întrucât anual doar aproximativ 200 de copii beneficiază de acest tip de bursă.

- diferențierea burselor de merit în funcție de medie: 140 lei pentru medii între 8.50 - 9.49, 210 lei pentru medii între 9.50 și 9.99 și 280 lei pentru media 10.

- creșterea cuantumului pentru bursele de studiu la 210 lei, iar pentru bursele sociale la 210 lei (în cazul elevilor cu afecțiuni medicale) și la 350 lei (în cazul  elevilor din familii cu situație financiară precară).

Rolul burselor școlare - sprijin material și stimularea performanței

Bursele școlare au un rol foarte important în sistemul de învățământ. Acestea sunt oportunități pentru elevi și un ajutor mare din partea autorităților la dezvoltarea copiilor:

„Oportunitățile sunt cel mai bun lucru pe care îl putem oferi unui copil. Șansa de a se dezvolta în funcție de aptitudinile sau ritmul pe care îl are, indiferent de mediul sau categoria socială din care provine, e ceea ce își va pune cel mai mult amprenta asupra traseului fiecărui copil.  Unul dintre mecanismele prin care administrațiile locale pot contribui la dezvoltarea copiilor este acordarea burselor școlare”, spune Alexandra Oană.

Rolul principal al acestor burse școlare este stimularea performanței școlare și asigurarea protecției sociale pentru elevii din medii defavorizate:

„Conform legii acestea reprezintă o formă de sprijin material, iar rolul lor este să stimuleze performanța școlară și să asigure protecția socială pentru copiii din medii vulnerabile. În funcție de scop, bursele se încadrează într-una din aceste categorii: performanță, merit, studiu și ajutor social”, susține Oană.

Mai multe detalii despre propunerea USR-PLUS privind bursele școlare aici.

CITEȘTE ȘI:

Topul liderilor politici din România. Emil Boc, al doilea cel mai de încredere politician din țară

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter