Educație

Părinții și-au schimbat părerea despre învățământul dual. Boc: „Avem nevoie și de instalatori, nu doar de doctori”

Părinții clujeni și-au schimbat părerea cu privire la învățământul dual. Emil Boc consideră că orice meserie trebuie prețuită de societate.

 

 


Emil Boc se bucură că părinții clujeni și-au schimbat mentalitatea cu privire la învățământul dual, iar copii acum pot să se bucure de un loc de muncă asigurat la finalizarea școlii profesionale. Primarul municpiului dorește ca în Cluj-Napoca, fiecare loc de muncă să fie respectat și bine plătit.


„Programul învățământului dual l-am deschis după modelul german la Cluj și în parteneriat cu mai multe firme. Eu mă bucur că s-a schimbat ceva în mentalitatea părinților. În această ecuație, părinții sunt cheia. Era o perioadă în care ei doreau ca la școală copii lor să ajungă să își ia diplomă de doctor. Părinții își doreau ca elevii să meargă la universități. Trebuie să înțelegem că într-o societate avem nevoie de toate slujbele. Nu toți copiii sunt făcuți pentru a deveni profesori universitari sau doctori, iar acest lucru nu este unul rău. Unii pot deveni foarte buni tâmplari, instalatori. Societatea trebuie să prețuiască fiecare loc de muncă și să fie plătit bine, iar noi la Cluj asta dorim să facem: să prețuim fiecare muncă, să plătim bine, iar fiecare să își găsească împlinire în meseria pe care o urmează”, a spus Emil Boc la un post de televziune.


Primarul Clujului spune că din orice slujbă se poate trăi decent

Majoriatea eleviilor care termină școala profesioanală își găsesc un loc de muncă chiar după finalizarea școlii. Edilul consideră că se poate trăi decent din orice slujbă.

„Eu de mic am lucrat în orice domeniu care mi-a apărut în cale, iar asta voi face mereu, pentru că a munci nu este o rușine. Dimpotrivă, rușinea vine atunci când nu muncești și ești întreținut.


Avantajul învățământului profesional este că elevul are acces la o bursă de pregătire și la un loc de muncă asigurat după finalizarea școlii. Trebuie să încurajăm acest lucru pe toate palierele și mă bucur că s-a schimbat și mentalitatea părinților. Eu chiar cred că poți trăi decent din orice slujbă”, a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Interesul pentru învățământul dual crește!

Învățământul dual a devenit din ce în ce mai căutat în Cluj. În anul școlar 2020-2021 sunt prinse 20 de clase în care sunt aproximativ 700 de elevi. În luna martie a anului 2020, Inspectorul Școlar Județean Cluj anunța aceste cifre, spunând că numărul elevilor ar putea crește.


„Toate cele 20 de clase sunt pe contracte cu anumite firme. Învățământul dual nu se poate face dacă nu ai dirmele care doresc asta și care se implică financiar prin acordarea de burse către posibilii angajați”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, în luna martie 2020.

La nivel național a cxrescut cu peste 29% oferta de școlarizare la învățământul dual pentru anul școalr 2020-2021, iar Clujul a fost printre primele județe unde interesul pentru școala profesională a crescut.


CITEȘTE ȘI:

Părinții cer eliminarea unor subiecte de la Evaluarea Națională: „Ne îngrijorează modalitatea de pregătire a elevilor”

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter