Educație

Învățământul dual, o prioritate la Cluj. Locurile în clasele cu învățământ dual au o pondere de 9,8%

Învățământul profesional în sistem dual a devenit din ce în ce mai căutat în Cluj. Tot mai multe clase au fost înființate în școlile clujene, iar firmele care au nevoie de forță de muncă oferă burse elevilor.

Din acest motiv, în județul Cluj în anul școlar 2020-2021 sunt prinse în plan 20 de clase (în care vor studia în jur de 700 de elevi), însă numărul lor s-ar putea să mai crească.

„Toate cele 20 de clase sunt pe contracte cu anumite firme. Învățământul dual nu se poate face dacă nu ai dirmele care doresc asta și care se implică financiar prin acordarea de burse către posibilii angajați”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj.


Județul Cluj, în top în ceea ce privește învățământul dual

La nivel naţional sunt cuprinse în proiectul planului de şcolarizare un număr de 325,5 clase cu 8.888 de locuri, ceea ce reprezintă 4,9 % din totalul locurilor la clasa a IX-a, învăţământ de masă, de zi, în unităţi de învăţământ proprietate publică. Faţă de anul şcolar curent se înregistrează o creştere atât a ponderii învăţământului dual cu 0,8 puncte procentuale, cât şi a numărului de locuri (în anul şcolar curent numărul de elevi înscrişi în clasa a IX-a în învăţământ dual, în învăţământul de masă, de zi, în unităţi de învăţământ proprietate publică este de 6.880, ceea ce reprezintă 4,1%). Este de remarcat creşterea cu peste 29% a ofertei de şcolarizare la învăţământul dual pentru anul şcolar 2020-2021, faţă de existentul în anul şcolar curent.

Cele mai mari ponderi: Alba, Braşov, Bihor, Cluj, Satu Mare, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin, Timiş – peste 8%


Cele mai multe locuri pe domenii de formare profesională: mecanică, turism şi alimentaţie (1.330 locuri), electric (823 locuri), electromecanică (734 locuri).

Promovarea învățământului dual la Cluj

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj împreună cu firmele care investesc în viitorii angajați depun efort în promovarea învățământului dual, fiindcă sunt mulți părinți și elevi care nu înțeleg exact ce se întâmplă dacă se înscriu la un liceu care oferă această posibilitate.


„Campania de informare continuă pe proiectul pe care l-am început în urmă cu 4 luni, Academia 2 în 1: Școala și cariera. Proiectul va cuprinde vizite ale părinților cu copiii în intreprinde, caravane la care vor participa directorii școlilor tehnologice, reprezentanți ai agenților economici, părinți, copii și diginții claselor de a opta. Au fost tipărite 4.500 de pliante cu întreaga ofertă de învățământ dual și profesional pentru anul acesta. Fiecare copil va primi câte unul. Sunt afișe cu toate profilele care sunt puse în fiecare școală, la primării și la magazinele din mediul rural. Ieri au început să ruleze sportui la posturi de radio, iar din aprilie vor rula spoturi video în mijloacele de transport în comun”, a explicat Valentin Cuibus.

Compania farmaceutică Terapia se implică activ în învățământul dual din Cluj.


„Un calcul simplu arată că o clasa cu 15 copii (care este minimumul legal), pentru fiecare plătindu-se o bursă 200 lei statul + 500 lei compania (200 minim), costă angajatorul pe durata celor trei ani ai ciclului dual mai puțîn de 200 mii lei. O investiție neglijabilă în raport cu oportunitatea de a motiva, educa și la final angaja mii de tineri care altfel au mult mai puține șanse de a-și făuri o carieră. Orice industriaș care are o fabrică de minim 100 de angajați are toate motivele să facă această investiție dacă vrea continuitate în afaceri. Nu există rațiuni serioase de îngrijorare asupra faptului că absolvenții nu vor rămâne acolo unde și-au făcut practică. Trei ani e timp suficient că să cunoască și îndrăgească jobul și angajatorul. În plus, cu cât vor trece mai multe generații se vor pregăti mai mulți tineri calificați astfel că oferta de forță de muncă va fi mai largă. Și de ce nu, putem privi lucrurile alfel: 100% din absolvenții de învățământ dual au o oferta de angajare la sfârșitul stagiului; câți dintre absolvenții facultăților “fabrici de diplome” se pot laudă cu așa ceva?”, a spus Dragoș Damian, CEO Terapia.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter