Educație

Cum s-a desfășurat prima probă a Evaluării Naționale pentru elevii clujeni

Organizarea a fost eficientă, dar masca pe care au fost nevoiți să o poarte timp de trei ore, le-a dat bătăi de cap elevilor.

levii au fost verificați să nu aibă temperatură înainte să intre în sălile de examen. levii au fost verificați să nu aibă temperatură înainte să intre în sălile de examen.

Elevii au fost verificați să nu aibă temperatură înainte să intre în sălile de examen.

Mobilizare eficientă, fără probleme

La Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Cluj-Napoca lucrurile au decurs bine, spun elevii. Fiecare elev care s-a prezentat la examen fiind apt pentru intrarea în sălile de clasă.


„Fiecare clasă a așteptat cam 10 minute până au fost verificați toți elevii. Din fericire, la școala noastră nu au fost cazuri de temperatură ridicată.”, a spus Vlad Mera, unul dintre elevii absolvenți ai școlii.

„În ciuda situației pandemice, conducerea școlii s-a organizat într-un mod foarte eficient, astfel încât nu au fost incidente deloc.”, a adăugat și Bogdan Kispal, un alt elev candidat la examen.


Subiectele au respectat programa

Începând cu ora 9:00 elevii au primit subiectele, care au fost realizate după modelul anilor trecuți. La primul subiect elevii au avut de redactat o compunere în care să demonstreze apartenența la genul epic a fragmentului de la primul punct. La cel de-al doilea subiect candidații au trebuit să scrie o narațiune în care să prezinte „o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate”.  

CITEȘTE ȘI:


Evaluarea Națională 2020. Ce subiecte au avut elevii la Limba Română?

 „Subiectul a respectat în totalitate programa; din punct de vedere al gradului de dificultate textul a fost accesibil, cu toate că fragmentul propus a prezentat ușoare dificultăți, pentru că trebuia parcurs de mai multe ori pentru a fi înțeles. Cu privire la compunerea de la primul subiect, este o compunere destul de facilă și generoasă, elevii având foarte multe instrumente prin care să demonstreze apartenența la genul epic a unui text. În ceea ce privește subiectul al doilea, la primele două cerințe elevii nu ar fi trebuit să întâmpine probleme în a răspunde, doar trebuiau să fie atenți să răspundă în enunțuri, după cum se cerea. Compunerea narativă este un exercițiu care le place elevilor, dar din păcate ei mai uită să găsească o intrigă a textului lor și din această cauză ar putea să fie depunctați.”, a declarat pentru Raluca Vlaicu, profesor de limba și literatura română.

Masca i-a pus în dificultate pe elevi

Deși subiectul examenului nu a fost considerat dificil de rezolvat, masca pe care candidații au trebuit să o poarte pe parcursul întregului proces a fost pentru unii un lucru mai greu de suportat.


„Masca este foarte incomodă, mai ales când trebuie să o ții timp de 2 ore pe față.”, a mai spus Vlad Mera.

Niciun elev cu temperatură peste 37,3 grade și doar un candidat eliminat

La prima probă au fost prezenți 4.923 de candidați, iar 325 de elevi nu s-au prezentat la examen.


În județul Cluj nu s-au înregistrat situații în care elevii să fi avut temperatura peste 37,3 grade și nici situații în care să se desfășoare această probă cu subiecte de rezervă.

CITEȘTE ȘI:

EVALUAREA NAȚIONALĂ. Ce se întâmplă cu elevii care au temperatura peste 37,3 grade

La nivelul județului Cluj pentru tentativă de fraudă a fost eliminat 1 singur candidat, lucrarea acestuia fiind notată cu 1 (unu).

„În județul Cluj nu au fost impedimente de ordin tehnic ( alimentare cu energie electrică, conexiune la internet etc.), toate problemele generate de intemperiile de la sfârșit de săptămână fiind soluționate în cel mai scurt timp. S-a respectat Procedura Specială cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii/candidații care se află în situații speciale, în județul Cluj fiind 30 de elevi cu tulburări speciale de învățare, 15 elevi din învățământul special și 4 elevi internați în spital, care au beneficiat de aprobarea unor măsuri suplimentare, în condițiile metodologiei ( prelungirea timpului de redactare a lucrării, prezența  profesorilor din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj în centrele de examen). Le mulțumesc tuturor colegilor, cadre didactice, pentru implicarea în organizarea și desfășurarea  primei probe din cadrul examenului de Evaluare Națională și le solicit să dea dovadă, în continuare, de responsabilitate și să manifeste înțelegere și sprijin emoțional pentru elevi și părinții lor în această perioadă”, a declarat Marinela Marc, Inspector Școlar General.

 

Articol scris de Anca Axinte,

Studentă în anul I la Jurnalism în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter