Educație

Copilărie întreruptă într-un sat din Maramureș: 50 de fetițe, însărcinate. Statul nu știe, școala tace, iar adulții privesc în altă parte!

N-au învățat tabla înmulțirii, dar știu ce e o contracție. O generație de copii abuzați sub ochii închiși ai statului. Se întâmplă într-un sat din Maramureș, unde 50 de fete de 11 și 12 ani așteaptă un copil.

România este țara cu cele mai multe mame adolescente din Europa. În țară, Clujul se situează pe la mijlocul clasamentului, cu peste 400 de mame minore, potrivit rapoartelor din 2022| Foto: depositphotos.com România este țara cu cele mai multe mame adolescente din Europa. În țară, Clujul se situează pe la mijlocul clasamentului, cu peste 400 de mame minore, potrivit rapoartelor din 2022| Foto: depositphotos.com

 

 


Situaţie revoltătoare într-o comună din Maramureş. 50 de minore ar fi însărcinate, iar unele dintre ele ar avea sub 12 ani. Doar trei dintre fete ar mai frecventa şcoala. Cazul, relatat de Antena 3 CNN, a fost descoperit nu de autorități, ci de presă. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș a recunoscut că nu avea cunoștință despre amploarea fenomenului. Cele 50 de minore gravide sunt într-o comunitate de romi, iar autoritățile spun că fetele vor începe imediat programe de consiliere, iar dacă este nevoie, minorele vor fi luate în plasament.

 


Să lăsăm copiii să fie copii

Această realitate este una cutremurătoare. Nu este doar o știre șocantă — este o criză socială, educațională și morală, care arată eșecul mai multor niveluri de responsabilitate din societatea românească.

Aceste fete nu ar trebui să fie mame. Ar trebui să fie protejate, ascultate și educate. Iar adulții — fie că sunt părinți, profesori, preoți sau funcționari publici — sunt vinovați pentru că au eșuat să le protejeze.


Care este principalul nostru rol, ca adulți – părinți, profesori, consilieri, tutori? Să le oferim copiilor un mediu sigur în care să crească și să le oferim șansa de a fi sănătoși și fericiți.

CITEȘTE ȘI:
Statistică îngrijorătoare. România are cele mai multe mame minore din Europa.

Educația sexuală nu îi învață pe copii cum să întrețină relaxii sexuale, ci le arată cum ar trebui să procedeze atunci când organismul lor în dezvoltare hormonală le dă semnale de natură sexuală. Copiii noștri de 11-12 ani, aflați la granița pubertății, vor începe să se dezvolte hormonal prin apariția menstruației, creșterea sânilor, apariția părului în anumite zone ale corpului, primelor erecții, atracției față de fete sau băieți. În loc să ne temem că citesc lucruri pe internet, că experimentează pe ascuns, că învață unii de la alții, educația sexuală în școală ne permite să menținem controlul asupra a ceea ce copiii noștri învață despre contactul sexual, despre protecție, despre sarcină”, atrag atenția cei de la Salvați Copiii România.


1 din 3 mame minore din România a rămas însărcinată în jurul vârstei de 15 ani

1 din 3 fete care în prezent este mamă sau gravidă minoră, a rămas însărcinate pentru prima dată în jurul vârstei de 15 ani sau mai puțin, arată datele unui studiu realizat în 2024 de Salvați Copiii România

Numai în 2022, 746 de nașteri au fost înregistrate la fete cu vârsta între 10 și 14 ani, alte 1.286 de nașteri fiind la mame care aveau 15 ani. 


Aproape jumătate (45%) dintre nașterile din mame sub 15 ani din statele Uniunii Europene provin din România, unde unu din zece nou-născuți are o mamă adolescentă. 

În total, din 2018 până în 2022, România a înregistrat 40.916 nașteri din mame sub 18 ani, dintre care 3.696 au fost la mame care încă nu împliniseră 15 ani.

CITEȘTE ȘI:
Semnal de alarmă. 1 din 3 mame minore din România a rămas însărcinată în jurul vârstei de 15 ani.

Ce arată studiile

  • 70% dintre gravidele minore și 52% dintre mamele minore declară că nu au nici un venit personal lunar
  • Două treimi din totalul minorelor gravide sau mame care în prezent nu urmează o formă de învățământ au abandonat școala
  • Una din șase minore însărcinate nu a fost pe parcursul sarcinii nici la medicul de familie nici la medicul ginecolog pentru monitorizarea evoluției intrauterine a copilului
  • Pentru mai mult de o treime dintre fetele care au rămas însărcinate în jurul vârstei de 15 sau mai puțin, diferența dintre ele și partenerul lor este de 5 ani sau mai mare.

„De ce să nu aducem un ginecolog la o oră de biologie?”

Daniel David a subliniat că educația sexuală nu ar trebui politizată, și că modulele trebuie să pună accent pe informații științifice, bazate pe dovezi.

„Nu trebuie să adăugăm discipline noi. De ce să nu includem educația sexuală la biologie, de exemplu? Sau subiecte legate de comportamentul sexual, la psihologie?”, spunea ministrul Educației, în urmă cu câteva luni într-un interviu. El susține că astfel, elevii pot primi informații esențiale, fără a încărca școala cu alte ore.

Ministrul Educației nu exclude nici soluția ca profesorii să invite medici ginecologi la unele ore de biologie, pentru a le vorbi adolescenților despre bolile cu transmitere sexuală.

Elevii vor să învețe despre educație sexuală în școli

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a lansat, la finalul anului trecut, un apel prin care subliniază „necesitatea urgentă de a introduce educația sexuală comprehensivă în școli, un pas esențial pentru a asigura un viitor sănătos, sigur și echitabil pentru toți tinerii din România”.

CNE solicită introducerea educației sexuale în școlile din România ca materie obligatorie, pe fondul agresiunilor sexuale din universități.

„Sărăcia, excluziunea socială, dificultăți în sănătatea publică și mentală, precum și costuri economice ridicate sunt câteva dintre consecințele numărului mare de mame minore din România”, este de părere CNE.

Reprezentanții elevilor avertizează că lipsa acestui tip de educație duce la sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și relații abuzive.

Potrivit consiliului elevilor, educația sexuală nu se rezumă doar la informații despre biologie, ci și la respect, consimțământ și sănătatea emoțională.

„Schimbarea curriculumului și a planurilor-cadru reprezintă o oportunitate ideală de a discuta despre aceste subiecte și de a introduce educația sexuală ca materie obligatorie. Deși disciplina «Educație pentru sănătate» există și include teme legate de educația sexuală, aceasta rămâne opțională, ceea ce face ca informațiile esențiale să nu ajungă la toți elevii”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliul Național al Elevilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos

CITEȘTE ȘI:

32% dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală

Fără educație sexuală, România rămâne țara cu cele mai multe mame minore din UE. Clujul are peste 400 mame sub 18 ani

Clujul are peste 400 de mame adolescente. România, țara cu cele mai multe mame minore din UE

abonare newsletter