Social

32% dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală

45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. O treime dintre mamele minore din țara noastră s-au născut tot din mame minore.

8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală / Foto: Salvați Copiii 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală / Foto: Salvați Copiii

 

 


Mai mult de 8 din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar 4 din 10 gravide și mame minore merg doar la medicinii de familie pe durata sarcinii și nu accesează alte servicii medicale.

 


687 nașteri la mame sub 15 ani, în 2021

În același timp, 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit datelor unei analize a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii.

În anul 2021, potrivit datelor INS, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. 


Astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol.

Analiza situțaiei mamelor și gravidelor sub 18 ani din România / Foto: Salvați Copiii

85% din mamele și gravidele minore nu merg la școală

Date relevante pentru analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România:


 • 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină.
 • 1 din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală.
 • 75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu.
 • 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii.
 • 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora.
 • 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani.
 • 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. 
 • 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil.
 • Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major.
 • Venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore având un venit sub 1.000 lei și doar 12% peste 2.000 lei.

Date relevante analiza privind situația accesului gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale:

 • 25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală.
 • 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide. Lipsa banilor este principalul impediment menționat.
 • Doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite.
 • Doar 4 din 10 afirmă că au folosit până acum o metodă contraceptivă. În ceea ce privește sursa informațiilor, familia rămâne un factor important, de asemenea procentul celor care spun că nu au fost informate este în continuare ridicat.
 • Vârsta medie la nivelul eșantionului este de 25 de ani. În cazul abandonului școlii, 76% dintre femei renunțaseră la școală înainte de sarcină, 18 în timpul sarcinii iar 7% după naștere. 
 • 2 din 10 persoane identifică veniturile din munci ocazionale ca principala sursă de venit a gospodăriei.

„Accesul la servicii medicale este un imperativ, atât pentru sănătatea mamei, cât și a copilului. Controlul medical în timpul sarcinii poate preveni grave probleme de sănătate. De asemenea, accesul la educație, consiliere și sprijin pe tot parcursul sarcinii și după naștere ar trebui să reprezinte o prioritate”, susține George Roman, Director Advocacy, Salvați Copiii România.

CITEȘTE ȘI:

„Ca la noi, la nimeni”. Un tânăr mort în urmă cu aproape trei ani continuă să primească tichetele sociale

45% dintre fetele SUB 15 ani devenite mame în UE sunt din România. Care e situația în Cluj? Topul județelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter