Educație

Raportul de diagnostic al educației din România, urmat de o dezbatere publică. Daniel David: „Are și o parte de propuneri de reforme”.

Raportul cu privire la starea învățământului din România, care va oferi un cadru „predictibil” de abordare pe mai departe, va fi prezentat după turul doi al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de o dezbatere publică.

David: Raportul asupra educației, coordonat cu „Raportul de țară” al OCDE|Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu David: Raportul asupra educației, coordonat cu „Raportul de țară” al OCDE|Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

 

 


La o distanță de aproape 18 ani de la Raportul referitor la starea învățământului românesc, publicat în vara anului 2007 de Comisia prezidențială condusă de profesorul Mircea Miclea, ministrul Educației Daniel David anunța realizarea unui raport actualizat care să ofere o perspectivă la zi cu privire la „tratamentul” ce poate fi aplicat sistemului educațional românesc. 

CITEȘTE ȘI: 
Educația din România, în vizorul ministrului Daniel David: „Facem un diagnostic al sistemului de educație”.

Astfel, în ianuarie 2025, ministrul Daniel David anunța că va prezenta în luna mai un raport cu privire la starea învățământului, care să ghideze abordările ulterioare în materie de educație și cercetare și să ofere un cadru „predictibil” de abordare. 


David: Raportul asupra educației, coordonat cu „Raportul de țară” al OCDE

Pentru a avea o abordare coerentă și integrată asupra educației și cercetării din România, ministrul Educației, psihologul Daniel David, a propus un raport care să dea „diagnosticul” corect pentru învățământul românesc și care să ofere un plan de acțiune pe termen mediu și lung.

Potrivit unei informări publicate de Ministerul Educației, „Raportul de diagnostic al educației și cercetării din România. Realizările prezente și implicații pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)” va fi prezentat luni, 19 mai, în cadrul unei conferințe de presă, fiind urmat de o dezbatere despre viziune și strategie, fiind invitați să participe specialiști și reprezentanți ai sistemului educațional și de cercetare.


„Aceste demersuri reprezintă pași decisivi și necesari în direcția unor reforme reale, fundamentate științific, în educație și cercetare - o platformă riguroasă pentru politici publice coerente și bine ancorate în realitatea sistemului”, se arată în informarea publicată de Ministerul Educației

Raportul despre starea învățământului românesc, urmat de o dezbatere publică|Sursa: edu.ro

Propuneri de reforme

„Angajamentul meu inițial a fost complicat de apariția unei crize economico-financiare, suprapusă peste cea politică, astfel încât reformele asumate pe termen scurt au fost constrânse și economico-financiar. Raportul QX are o parte de diagnostic, care se bazează pe date, unde nu mă aștept la puncte de vedere foarte diferite între cei care se pricep și analizează serios domeniile educației și cercetării”, arată ministrul Daniel David. 


Potrivit acestuia, Raportul QX are și „o parte de propuneri de reforme”, unele ghidate de date, altele de bune practici europene/internaționale, iar altele reprezentând analize reflexive. Daniel David semnalează că reformele propuse pot constitui arhitectura relativ stabilă a sistemelor românești de educație și cercetare pe termen lung.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Daniel David, despre dezvoltarea sistemului de învățământ: „Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea. Este de neacceptat faptul că avem acest analfabetism funcțional”

Educația din România, în vizorul ministrului Daniel David: „Facem un diagnostic al sistemului de educație”.

abonare newsletter