Educație

UBB face scut în jurul Comisiei de etică, după plagiatul ministrului Bode

Universitatea Babeș-Bolyai apreciază că membrii Comisiei de etică care au analizat suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a ministrului Lucian Bode au procedat corect.

UBB susține decizia Comisiei de Etică/ Sursa foto: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca UBB susține decizia Comisiei de Etică/ Sursa foto: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au oferit o serie de lămuriri, la solicitarea edupedu.ro, privind decizia Comisiei de etică în cazul plagiatului de 2,95 din teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. 

 


Astfel, UBB apreciază că nu există proceduri „standard” pentru situații de acest fel în care să fie implicați înalți demnitari, asupra cărora planează suspiciuni de plagiat. 

Despre rolul CNATDCU

 „CNATDCU trebuie să rămână instanța de standardizare, monitorizare, control și sancționare și un for de apel față de deciziile universităților”, precizează UBB Cluj pentru edupedu.ro


Despre analiza calității științifice a unui doctorat

„Nicio universitate nu are o astfel de practică standard sau curentă. 

Nici Universitatea din București nu a făcut o evaluare a calității/inovației științifice, ci doar una de etică (cu implicații pe plagiat). 


După publicarea unei teze, evaluarea calității/inovației se face prin dezbateri în literatura științifică a domeniului, unele teze intrând vizibil în circuitul științific, altele rămânând în obscuritate”, explică UBB Cluj. 

Despre decizia Comisiei de Etică în „cazul” Bode

Universitatea Babeș-Bolyai susține că teza de docotrat a ministrului Lucian Bode a trecut de multiple etape de verificare înainte de acordarea titlului de doctor, ceea ce înseamnă atingerea unui „prag minimal” de acceptabilitate academică, aspect ce a permis susținerea tezei. 


„Raportul Comisiei de Etică a UBB se referă la faptul că la momentul susținerii teza a trecut de filtrul comisiei de îndrumare, al comisiei de susținere (care a implicat și experți din alte universități de referință ale țării) și al CNATDCU (cu experți și din alte universități ale țării). Pentru noi acest lucru înseamnă că teza a trecut cel puțin un prag minimal al acceptabilității academice.

Așa cum am arătat mai sus, după publicarea unei teze pe baza atingerii acestui prag minimal, în funcție de receptarea în mediul academic, aceasta poate intra vizibil în circuitul științific sau poate rămâne în obscuritate. Aceasta este procedura care corespunde practicilor academice naționale și internaționale”, se arată în răspunsul universității clujene. 

„UBB s-a comportat corect”

Universitatea Babeș-Bolyai susține că are „toleranță zero” pentru plagiat, iar situația doctoratului lui Lucian Bode reprezintă o „abatere de la normele academice”

La UBB, ca la orice universitate de prestigiu, toleranța pentru plagiat este 0!

Dar, la fel ca la alte universități de prestigiu care au activitate intensă în acest sens, pot apărea abateri de la normele academice. Nicio universitate nu poate pretinde că este perfectă. Important este să le abordezi transparent, cu celeritate și instituțional. (...).

Rectorul UBB are încredere în seriozitatea Comisiei de etică a UBB și o susține fără rezerve. În ciuda furtunii publice și presiunilor socio-politice, UBB s-a comportat corect, așa cum trebuie să fie un reper academic (nu doar în vremuri liniștite, ci mai ales în vremuri complicate), combinând intransigența etică cu prezumția de nevinovăție și cu practici academice normale în evaluări riguroase și nuanțate. UBB consideră și amintește că integritatea trebuie abordată la rândul ei cu integritate!”, arată reprezentanții UBB.

Recent, Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, s-a pronunțat pe marginea conținutului științific al doctoratului ministrului de Interne, după o analiză minuțioasă: 

„Doctoratul lui Bode e maculatură”, consideră Cristian Preda.

Profesorul universitar a oferit o serie de argumente în acest sens și a arătat că doctoratul lui Bode „nu ar permite nici obținerea unei note de trecere de anul I”.

Referitor la poziția lui Preda, reprezentanții UBB au declarat că „profesorul Cristian Preda este un specialist al domeniului. Dar tot specialiști sunt și profesorii care au făcut parte din Comisia de îndrumare/doctorat, inclusiv de la două din cele mai bune universități din țară, alături de comisia CNATDCU. Evaluările lor trebuie tratate în acest context”, afirmă UBB.

CITEȘTE ARTICOLUL INTEGRAL PE EDUPEDU.RO

La începutul acestei luni, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituția unde Bode și-a susținut teza cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a anunțat că, în baza unei verificări parțiale a lucrării, a descoperit faptul că aproape 3% este plagiată. 

Comisia nu a recomandat retragerea titlului de doctor, iar ministrul Lucian Bode a declarat că va corecta erorile din lucrare.

Jurnalista Emilia Șercan a reacționat după decizia Comisiei de Etică și a declarat că „UBB a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. A ales să împace și capra, și varza”.

CITEȘTE ȘI:

Doctoratul ministrului Bode e „maculatură”, spune prof. Cristian Preda, decanul Facultății de Știinte Politice din București

Doctoratul lui Bode „nu ar permite nici obținerea unei note de trecere de anul I”

Emilia Șercan: „UBB a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode. A ales să împace și capra, și varza”

Ultimele Stiri
abonare newsletter