Educație

Doctoratul lui Bode „nu ar permite nici obținerea unei note de trecere de anul I”

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda a realizat propria analiză a tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Concluzia este în defavoarea ministrului de Interne: acesta nu ar trece nici un examen de anul I cu o asemenea lucrare.

Calitatea slabă a tezei lui Lucian Bode nu i-ar permite nici să ia un examen de anul I de facultate/ sursa foto: Lucian Bode Facebook.com Calitatea slabă a tezei lui Lucian Bode nu i-ar permite nici să ia un examen de anul I de facultate/ sursa foto: Lucian Bode Facebook.com

 

Doctorat cu un conținut „academic” dubios

Profesorul Cristian Preda, actual decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București și fost europarlamentar a semnalat pe pagina sa de Facebook că lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode nu i-ar permite nici să treacă de un examen de anul I la o facultate de științe politice sau relații internaționale.


Afirmația a fost făcută după ce Cristian Preda a realizat propria analiză a tezei de doctorat semnată de Lucian Bode. 

„Mi-am petrecut weekendul analizând teza lui Lucian Bode. 


Am încheiat evaluarea. 

Ea va fi publicată în curând pe site-ul „Revistei 22”.


Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode prezintă un conținut „academic” redus/ sursa: captură Cristian Preda Facebook.com

Reproduc deocamdată doar concluzia:  «Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri. Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale»”, a notat recent profesorul Cristian Preda pe pagina sa de Facebook. 

Săptămâna trecută, jurnalista Emilia Șercan a făcut publică încă o eroare din teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, aspect ce a scăpat analizei UBB.


În teza sa de doctorat, Lucian Bode ar fi confundat numele localității Fukushima, unde s-a produs dezastrul nuclear din anul 2011, cu numele cercetătorului american de origine japoneză, Francis Fukuyama.

Douăzeci de pagini dedicate pozelor

La mijlocul lui octombrie 2022, membrii USR care au transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode acuzau calitatea îndoielnică a lucrării.


În condițiile în care regulamentul intern al UBB recomandă un număr minim de 200 de pagini în cazul unei lucrări academice precum teza de doctorat, lucrarea lui Lucian Bode numără 198 de pagini, iar alte 20 de pagini sunt dedicate diverselor grafice și pozelor. 

„Teza domnului Bode are 198 de pagini care includ şi legislaţia de pe site-ul ANRE. La asta a adăugat 20 de pagini de poze şi grafice luate de pe internet. Deci, vorbim de calitate academică de nivel şcolar în care efectiv simţi cum omul scrie ceva acolo doar ca să umple nişte pagini, ca să ajungă la 200 de pagini minime pe care regulamentul Universităţii Babeş Bolyai îl prevede", semnala Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere al tezei.

45.000 de doctorate doar din 2008

În perioada 2008-2021, la nivel național au fost înregistrate un număr de aproape 45.000 de teze de doctorat, arată romania.europalibera.org

În România figurează uin număr de 50 de instituții organizatoare de studii de doctorat (IOSUD), precum universități sau Academia Română.

Totuși, în ultimii zece ani numărul absolvenților de doctorat s-a redus considerabil, de la peste 5.000 între 2011-2012 la sub 2.500 în prezent. Printre cauze pot fi menționate irelevanța studiilor de masterat pe piața muncii (masteratul reprezintă o condiție obligatorie pentru înscrierea la doctorat), precum și încheierea ciclului de burse susținut prin Programele Operaţionale Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU 2007-2014).

De altfel, în cadrul topurilor academice internaționale, universitățile românești se situează la coada clasamentelor.

Astfel, în primele 1.000 de universități din ediția publicată anul acesta a topului Times Higher Education au fost incluse doar două universităţi din România, Academia de Studii Economice şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj. Criteriile au în vedere predarea, cercetarea, citările, veniturile și perspectivele internaționale.

În cadrul topului Schanghai (Academic Ranking of World Universities - ARWU) - care include primele 1.000 de universităţi ale lumii – Universitatea Babeș-Bolyai a fost inclusă (2021) în ierarhie pe poziţia 800-900. Clasamentul ia în considerare publicaţiile şi articolele din sfera ştiinţelor şi parţial ştiinţe sociale indexate în portalul de specialitate Web of Science.

UBB a fost, însă, în centrul controverselor legate de analizarea lucrării de doctorat, susţinută aici în 2018 de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, notează sursa citată.

La începutul acestei luni, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituția unde Bode și-a susținut teza cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a anunțat că, în baza unei verificări parțiale a lucrării, a descoperit faptul că aproape 3% este plagiată. 

Comisia nu a recomandat retragerea titlului de doctor, iar ministrul Lucian Bode a declarat că va corecta erorile din lucrare.

Universitatea Babeș-Bolyai a trimis rezultatele cercetării plagiatului lui Lucian Bode către CNATDCU și a încercat, ulterior, să-și justifice public decizia în cazul de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode.

CITEȘTE ȘI:

Încă o gafă „academică” în teza lui Bode, descoperită de Emilia Șercan: „Eroarea nu a fost sesizată nici de Comisia de Etică a UBB”

USR sesizează CNATDCU și acuză calitatea slabă a tezei de doctorat a ministrului Bode

abonare newsletter