Educație

Lucian Bode salută decizia UBB: „Teza mea de doctorat este ÎN REGULĂ”/ Comisia spune că e PLAGIATĂ, dar nu poate dovedi rea intenție

Ministrul Lucian Bode a reacționat la publicarea deciziei Comisiei de Etică a UBB Cluj privind teza lui de doctorat. Bode spună că lucrarea sa este în regulă, deși comisia scrie că a identificat mai multe elemente de citare eronată și plagiat.

Lucian Bode salută publicarea rezultatelor evaluării UBB. FOTO: Facebook/ Lucian Bode Lucian Bode salută publicarea rezultatelor evaluării UBB. FOTO: Facebook/ Lucian Bode

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai a publicat marți concluziile Comisiei de etică a Universității asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. La scurt timp, ministrul a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook, spunând că salută publicarea rezultatelor evaluării UBB și că „teza de doctorat este în regulă”, deși comisia a subliniat că a identificat mai multe fragmente plagiate, însă nu poate stabili dacă plagiatul a fost făcut intenționat sau din neatenție.


„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.


Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”, a transmis ministrul Lucian Bode.


Lucian Bode spune că va corecta erorile

Comisia arată, în hotărârea publicată marți, că ar fi propus sancțiunea avertisment scris, însă, întrucât ministrul Lucian Bode nu este membru al comunității universitare, nici personal de cercetare-dezvoltare, Comisia nu poate dispune sancțiuni. Comisia solicită însă autorului și editurii corectarea benevolă a erorilor constatate.

„Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală”, arată Bode.


Bode, despre USR: „Tot ce fac ei are doar un scop electoral”

În finalul mesajului, Bode lansează un atac la adresa politicienilor USR, cei care au copiat de mână teza de doctorat a ministrului, spunând că situația în care aceștia se află este „penibilă și ridicolă”.

„Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.


Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un «adevăr» doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale”, a conchis Bode.

Doctoratul - plagiat, dar nu prea mult

UBB a analizat lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode (PNL). Proporția fragmentelor plagiate nu depășește 3%, dar comisia nu poate să se pronunțe dacă a fost „intenționat” sau o eroare de citare. Mai mult, UBB scrie negru pe alb că NU a analizat calitatea lucrării.

Comisia constată o serie de abateri de la normele de publicare, respectiv erori de citare și unele fragmente plagiate, însă arată că acestea reprezintă mai puțin de 3% din lucrare, acestea fiind cazuri în care fragmentele plagiate, cu o singură excepție, sunt citate în text, însă necorespunzător. Astfel, comisia constată că există fragmente plagiate, însă nu se poate pronunța dacă plagiatul a fost unul intenționat sau derivat din necunoașterea tehnicilor de citare.

„Cu privire la aspectele privind standardele de ETICĂ în teza de doctorat cu titlul: «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual», susținută de dl. Lucian‐Nicolae BODE în anul 2018, la Universitatea Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca, sub îndrumarea coordonatorului Prof. Univ. Dr. Adrian Liviu IVAN, Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare și (2) unele fragmente plagiate.

S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate în urma analizei interne a UBB.

Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%)

Ținând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate” se arată în hotărârea comisiei.

CITEȘTE ȘI:

E oficial: doctoratul ministrului Bode e plagiat, dar nu prea mult. Despre calitatea lucrării, UBB nu se pronunță!

Ultimele Stiri
abonare newsletter