Educație

Cât costă pregătirea ghiozdanului în noul an școlar?

În data de 5 septembrie elevii se vor întoarce înapoi în băncile școlilor. În ceea ce privesc pregătirile, părinții care au un elev la liceu răsuflă ceva mai uşuraţi. Cheltuielile sunt mult mai mici la început de an şcolar comparativ cu cele făcute pentru cei în școala primară sau gimnazială.

În mai puțin de o lună elevii se vor întoarce la școală/ Foto: depositphotos.com În mai puțin de o lună elevii se vor întoarce la școală/ Foto: depositphotos.com

 

 


În mai puțin de o lună elevii vor începe anul școlar 2022-2023. Pentru unii este prima întâlnire cu școala, iar pentru alții este o revedere după perioada de vacanță.

 


Prima zi de școală aduce în fiecare an emoții și începuturi nou pentru copii, dar și cheltuieli pentru părinți. 

Cât scoate din buzunar un părinte clujean?

Prețul rechizitelor școlare de bază cum ar fi caiet, stilou, creion, riglă, variază foarte mult. 


Conform magazinelor online din Cluj-Napoca, prețul mediu al unui ghiozdan este în medie 50 de lei. Pe site-ul magazinului IPB, un ghizodan pornește de la 40 de lei pentru preșcolari și poate ajunge la 350 de lei.

În magazinele Auchan, prețul unui ghiozdan pornește de la 19,90 de lei și poate ajunge la 150 de lei.


În Carrefour, prețul pornește de la 36 de lei și ajunge la 329 de lei.

După ce am cumpărat ghiozdanul trebuie să îl echipăm.


În funcție de preferințele copilului, prețul pentru articolele pentru scris şi papetărie precum caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie poate să varieze. De exemplu, cel mai ieftin caiet costă 90 de bani, dar prețul poate să ajungă la 230 de lei, în funcție de numărul de pagini, dar și de modelul care este pe caiet și materialul din care este coperta caietului. Un elev ar avea nevoie, în medie, de minim 6 caiete dictando și minim 4 de matematică.

Un set de 3 creioane pornește de la 1,50 de lei, iar un set cu creioane colorate pornește de 6,90 de lei și poate ajunge la 462 de lei în funcție de numărul de creioane și firma care le produce.

În jur de 100 de lei costă celelalte produse folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, markere şi plastelină.

Stilourile pornesc de la 5 lei și pot ajunge până la 135 de lei, cele cu peniță de inox și cutie. Pe lângă stilou se adaugă și rezervele sau cum mai sunt cunoscute drept patroane. Un părinte va scoate în medie 8 lei pentru o pungă cu 50 de patroane.

Îmbrăcămintea pentru sport, adică trening, încălţăminte de sport şi tricourile albe, reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport pornește de la 130 de lei. Copiii trebuie să fie echipați și cu încălțăminte adecvată, iar în funcție de calitate și firmă prețurile variază de la 70 de lei la peste 500 de lei.

Totodată, există și situații în care școala cere uniformă, iar în aceste cazuri prețurile, din nou, variază, ajungând până la câteva sute de lei în funcție de profilul școlii. 

Părinții din Franța primesc listă de la directori cu ce rechizite au nevoie copiii

Într-un comunicat al Ministerului Educației din Franța, directorii de școli, părinții și elevii sunt informați cu privire la lista minimă de rechizite școlare pe care trebuie să o aibă în vedere pentru întoarcerea la școală de pe 1 septembrie. „Buget, greutatea ghiozdanului și amprentă ecologică – trei priorități pentru stabilirea listei de rechizite”, se arată în informarea ministerului, scrie edupedu.ro.

Ministerul Educației francez recomandă, pentru a reduce costurile pentru familii, ca rechizitele să fie cumpărate într-un singur set de tip kit, prin asociațiile de părinți, sau în timpul anului școlar, în funcție de nevoile copilului, pentru a nu face risipă.

Americanii se așteaptă să scoată mai mulți bani din buzunar în acest an

Peste o treime (37%) dintre părinţi se aşteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât în urmă cu un an pe produse destinate şcolii, în special din cauza scumpirii acestora, se arată în studiul Deloitte back-to-school 2022.

Principala preocupare a părinţilor cu privire la cheltuielile generate de începerea anului şcolar este reprezentată de creşterea preţurilor (57%), în condiţiile în care mai mult de jumătate (54%) estimează o încetinire a economiei în următoarele şase luni, iar 33% spun că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit comparativ cu anul trecut, reiese din studiul Deloitte back-to-school 2022.

În acelaşi timp, 64% dintre participanţi suspectează comercianţii că majorează artificial preţurile, profitând, astfel, de climatul inflaţionist, dar 77% spun că vor opta pentru altă marcă dacă produsele preferate sunt prea scumpe sau nu se află în stoc (63% se aşteaptă la epuizarea stocurilor în sezonul de cumpărături pentru şcoală, din cauza dificultăţilor din lanţurile de aprovizionare).

Bugetul alocat în acest scop va urca, anul acesta, cu 8%, până la echivalentul a 661 de dolari/copil, în medie.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce burse vor primi elevii clujeni în anul școlar 2022-2023? Peste 7,4 mil. € vor fi alocați

Școala începe peste o lună. Elevii nu mai pot fi exmatriculați, tezele nu mai sunt obligatorii, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții

Ultimele Stiri
abonare newsletter