Educație

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificați. Doar dacă sunt „pârâți”!

Ministerul Educației așteaptă să-i fie semnalate situațiile în care profesorii fac meditații cu proprii elevi

 

Cadrele didactice care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificate de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.


„Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională”, a precizat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că aceste verificări vor fi făcute „în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare”.


Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se regăsește pe lista abaterilor disciplinare și se sancționează cu avertisment; diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni; suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control sau cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

„Așteptăm să fim semnalați"

„Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate. (…) Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale”, a precizat Sorin Cîmpeanu


Fiscalizarea meditațiilor

Registrul declarațiilor de interese pentru profesori este prevăzut în proiectul Legii învățământului preuniversitar și privește activitatea de meditații cu elevii. Acesta ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ, „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”, după cum a declarat Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro.

Șeful ANAF a subliniat, într-o conferință de presă, că profesorii care dau meditații nu au fost verificați, dar că „dintotdeauna există obligativitatea fiecărei persoane de a depune declarația de venit”. 


În iulie, tot Lucian Heiuș spunea la Euronews că din 2023 și-ar dori ca „instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: „Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții”.


În aprilie, Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat.

Îîn luna mai, Sorin Cîmpeanu a anunțat că propune introducerea în Legea Educației a interdicției ca profesorii de la clasă să facă meditații cu elevii lor.

Ministrul Educației a mai spus că o comisie națională de inspecție școlară va ancheta profesorii care fac meditații cu elevii de la clasele la care predau și îi va sancționa.

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, declara că „nu suntem de acord nici cu ideea de a interzice meditațiile total. Pregătirea suplimentară, pregătirea în privat sunt lucruri care au existat și vor exista întotdeauna. Nu vrem să eliminăm o cerință a pieței”.

De precizat, ministrul Cîmpeanu a îndemnat profesorii să-și facă PFA-uri pentru a da meditații: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent”.

În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.

Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că „meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.

CITEȘTE ȘI:

Profesorii care fac bani din meditații, vizați de ANAF: „Au fost trimise scrisori”

Profesorii NU vor mai putea face meditații cu elevii de la clasă. O comisie îi va verifica și sancționa

Ghidul profesorului care dă meditații: Cei care încasează bani, obligați să aibă casă de marcat

Ultimele Stiri
abonare newsletter